top of page

COVID védőoltás és minden, amit tudni szerettél volna róla

A negyedik hullám közepén a második és harmadik oltás között sokunkban felmerülhet a kérdés: vajon mit is jelent az oltás, miért kell ismételni, mik a mellékhatások, és mi is történik, ha valaki nincs beoltva.Alapvetően fontos tisztáznunk, hogy a védőoltások elsődleges feladata a szervezet védekezőképességének a növelése az immunrendszer előzetes felkészítése által. Lényegében a védőoltást követően a koronavírussal történő találkozás már nem lesz ismeretlen a szervezet számára, hiszen korábban, vagy a gyengített, betegséget okozni nem tudó vírus, vagy a vírusra jellemző fehérje váltott ki immunhatást a szervezetben. A védőoltás sajnálatos módon nem jelent varázslatos pajzsot vagy örökéletig tartó belső fertőtlenítő rendszert. A vírus sajnos oltott és oltatlan emberek szervezetébe is képes bejutni és képes megfertőzni őket.


Egyértelműen látnunk kell, hogy a védőoltás felvétele saját magunk védelmét szolgálja, hiszen a COVID fertőzés problémamentes lefolyása még egészséges emberben sem jósolható meg előre, ezért is fordulhatott elő hogy akár sportolóknál, vagy egészséges fiatalembereknél is súlyos, vagy akár halálos volt a lefolyása a betegségnek. Jól felfogott érdekünk tehát hogy amennyire csak tudjuk minimalizáljuk a megfertőződés veszélyét, s ha mégis elkaptuk a betegséget, legalább előzetesen fel legyen rá készülve a szervezetünk.

Látni kell, hogy az oltott populációnál a betegség lefolyása minden esetben lényegesen kedvezőbb, az oltatlan populációval szemben. Másfelől a védőoltások további kedvező hatása, hogy az oltott betegek jelentős részében az immunitás és a szervezet védekező reakciója gyorsan képes a testbe jutó vírusok elpusztítására, így az esetleges COVID-al történő találkozást követően kisebb az esélye a továbbfertőzéshez szükséges vírusszám kialakulásának.


Habár a védőoltás felvétele mindenki számára személyes döntés, be kell lássuk, hogy mindannyiunk érdeke, hiszen nem csak az egyén felelőssége a vírussal szemben történő védekezés, ugyanis az idősebb vagy krónikus betegségben szenvedő betegek irányába történő továbbadás csökkentése már mindenképp társadalmi felelősség.

Sajnálatos, de napi szinten ér többszáz oltatlan embert is a felismerés a kórházi ágyon, hogy mennyivel könnyebb lett volna felvennie az oltást, mintsem küzdeni a levegőért és az életért.


Természetesen, mint minden védőoltásnak vagy gyógyszernek, a ma elérhető védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásai. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a világszintű oltási kampányok miatt sokkal többen és gyorsabban találkoznak az új készítményekkel, így egyszerűen belátható, hogy a millió esetre jutó esetleges mellékhatások is akár 1-2 hónapon belül közlésre kerülhetnek. A legtöbbször említett mellékhatás a véna thrombosis – alsóvégtagi véna elzáródása –, melyet több alkalommal is regisztráltak bizonyos védőoltások beadását követően. Az így leírt előfordulás azonban össze sem hasonlítható például más alkalmazott gyógyszereknél tapasztalt gyakorisággal, például a fogamzásgátlóknál tapasztaltakkal. Másfelől érdemes tudni, hogy a COVID fertőzés során kialakuló vírusos tüdőgyulladás esetén a tüdőben kialakuló érelzáródás, vagyis a tüdőembólia előfordulása közel 80%. A gyakori mellékhatások, mint a gyengeség, láz, beadás helyén jelentkező fájdalom, természetes velejárója minden oltásnak.


Bármilyen egyéb mellékhatással kapcsolatban is fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a különböző gyógyszerbiztonsági hatóságok folyamatosan ellenőrzik az eseteket és mindent megtesznek a biztonságunkért.Ha bármilyen kérdésed merülne fel az oltással, COVID-al kapcsolatban, vagy csak szükséged van egy orvos, egy pszichológus segítségére, vedd fel velünk a kapcsolatot és kattints IDE.

Recent Posts

See All

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page