top of page

Egészséges alapanyagok az ünnepek alatt is

A karácsonyi időszakban a sütemények központi szerepet kapnak, az életmódváltás, diéta jegyében sokan igyekeznek „egészségesebb” alternatívákat kínálni, ezáltal mérsékelni a bevitt kalóriák mennyiségét. Ezért szeretnék kitérni a sütésnél felhasznált nyersanyagokkal kapcsolatban néhány dologra, ami segítséget nyújthat a készülődés során.


Kezdjük a liszttel, ami szinte minden desszert kötelező eleme.

Sokan esnek abba a hibába, hogy az addig megszokott fehér lisztet teljesen lecserélik teljes kiőrlésű változatra.

Ebben az esetben arra kell készülni, hogy az eredmény ízben nem lesz ugyanolyan, sőt előfordulhat, hogy a készítés során sem viselkedik ugyanúgy – ez pedig könnyen elveheti a lelkes életmódváltók kedvét.


Az egyik titok a fokozatosság. Ne akarjuk mindent az első alkalommal teljesen kicserélni, mert az nagy változást okozhat az ízélményben. Azzal is sokat teszünk az egészségünk érdekében, ha a liszt felét cseréljük teljes kiőrlésűre. Ebben az esetben a rosttartalom magasabb lesz, ugyanakkor nem szembetűnő az ízbeli eltérés.


A teljes kiőrlésű lisztek mellett a divatos maglisztek szoktak előtérbe kerülni. Ma már szinte minden bolt polcain megtalálhatók a különböző magvakból készült lisztek (pl. kókusz, mandula), amelyek jó alternatívát jelenthetnek, különösen egyes betegségek esetén, ahol a hagyományos változat nem fogyasztható. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezek nem feltétlenül jelentik a legjobb megoldást, hiszen zsiradéktartalmuk sokkal magasabb, akár a termék 50%-át is ezek adják, ezáltal energiatartalmuk is jóval magasabb lesz.


Ha süteményekről van szó, a másik központi elem a cukor, sokan ezt igyekeznek édesítőszerekre cserélni, de itt is van néhány dolog, amivel jó, ha tisztában vagyunk.


Ma már itt is hatalmas választék van, amik segítenek bennünket, ha betegség miatt a hagyományos cukor nem használható vagy épp a diéta miatt szeretnénk úgy csökkenteni a cukor mennyiségét, hogy közben az édes ízekről nem mondunk le. De mit kell ezekről tudnunk, ami a felhasználásukat segíti?


A tabletta és folyékony állagú intenzív édesítőszerek nem megfelelőek olyan süteményeknél, ahol a cukor masszaképző tulajdonságaira szükség van, pl. egy piskóta esetén. De egyes kekszek, pudingok készítésénél jól alkalmazhatók.


Cukoralkoholok közül az eritritet, illetve a xilitet (nyírfacukrot) emelném ki.


A xilithez (nyírfacukor) fokozatosan kell hozzászoktatnunk a szervezetünket, ugyanis ellenkező esetben haspuffadást, hasmenést okoz. Mondanom sem kell, hogy nem célszerű egyik napról a másikra áttérni erre az alternatív megoldásra, különben nem kerülhetjük el a kellemetlen következményeket. Energiatartalma 40%-kal alacsonyabb a cukorhoz viszonyítva.


Az eritrit a xilithez hasonló cukoralkohol. Ugyanakkor itt nem szükséges a fokozatos beépítés, mert az előbbitől eltérően nem jár kellemetlen mellékhatásokkal. Energiatartalma 6% a cukorhoz viszonyítva.


  • Mind a xilit, mind pedig a nyírfacukor rendelkezik ízzel, én úgy írnám le, hogy enyhén hűsítő érzetet hagynak maguk után.

  • Élesztő felfuttatására nem alkalmasak, karamellizálni nem tudunk velük.

  • Édesítőerejük kb 60%-os a cukorhoz viszonyítva, ezért picit többet kell belőlük használni.

  • Nagyon fontos, hogy ha ezeket használjuk, akkor a házi kedvenceinknek ne adjuk belőlük, ugyanis a szervezetük nem tolerálja. Xilit esetén akár 2 gramm is halálos lehet egy 20 kg-os kutya esetében. Az eritritet jobban tolerálják, de szintén óvatosnak kell lennünk vele, ne kockáztassunk.


Stevia:

Természetes eredetű édesítőszer, melyet növényi levelekből vonnak ki. Energiamentes, hőnek ellenáll. Íze rendkívül intenzív, éppen ezért óvatosan kell bánnunk vele, ugyanis nagy mennyiség esetén keserű mellékíze van. Itt sem javasolt tehát első alkalommal kiváltani vele a korábban használt cukor teljes mennyiségét. Segíthet, ha valamivel együtt alkalmazzuk, pl eritrittel keverve kiküszöbölhető ez a kellemetlen tulajdonság.


Tipp:

A stevia különböző kivonatait alkalmazzák, vannak köztük kevésbé kesernyés utóízzel rendelkezők. Válasszuk azokat a termékeket, amely legalább 90%-ban steviozid kivonatokat tartalmaznak, ezek ugyanis nem rendelkeznek kesernyés utóízzel.


A lényeg tehát az, hogy mint az életmódváltásban, itt is legyünk türelmesek, fokozatosan vezessük be az új termékeket. Ne adjuk fel, ha az első próbálkozások nem tökéletesek. Rengetegen kipróbálták már előttünk ezeket a termékeket, olvassuk el az ő tapasztalataikat, amik segíthetnek bennünket.


Végül egy receptet is szeretnék megosztani veletek, ami gasztroajándékként is megállja a helyét, amennyiben sikerül édes almákat, sütőtököt választani úgy hozzáadott cukorra, édesítőserre sem lesz szükség.


Almás-fahéjas sütőtök lekvár


· 1 kg alma

· 1,5 kg sütőtök

· szükség szerint cukor vagy eritrit

· szegfűszeg

· 1 citrom leve

· egész fahéj

· őrölt fahéj


1. A sütőtököt felszeleteljük, kiszedjük a magokat. A főzővízbe teszünk 2-3 egész fahéjat, szegfűszeget majd ebben főzzük a sütőtököt. Amikor elkészült, a héját leszedjük.


2. Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk és a sütőtökhöz hasonló módon megfőzzük. ( Az almákat a sütőtökös vízben is elkészíthetjük, így még intenzívebb ízt kaphatunk).


3. Ha az alma is elkészült, akkor hozzákeverjük a sütőtököt, megszórjuk fahéjjal és eritrittel, majd az egészet összeturmixoljuk.


4. Ha elkészült, hozzáadjuk a citrom facsart levét és a többi fűszerrel alakíthatjuk még az ízét.


5. A sütőtököt felszeleteljük, kiszedjük a magokat. A főzővízbe teszünk 2-3 egész fahéjat, szegfűszeget majd ebben főzzük a sütőtököt. Amikor elkészült, a héját leszedjük.


6. Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk és a sütőtökhöz hasonló módon megfőzzük. ( Az almákat a sütőtökös vízben is elkészíthetjük, így még intenzívebb ízt kaphatunk).


7. Ha az alma is elkészült, akkor hozzákeverjük a sütőtököt, megszórjuk fahéjjal és eritrittel, majd az egészet összeturmixoljuk.


8. Ha elkészült, hozzáadjuk a citrom facsart levét és a többi fűszerrel alakíthatjuk még az ízét.


9. Ezután főzzük még 20-30 percig, majd befőttes üvegekbe töltjük. A lezárt üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd pokrócba tekerve hagyjuk kihűlni.




Recent Posts

See All
bottom of page