top of page

Hurrá, nyaralunk! Avagy hogyan tudjuk megengedni magunknak a valódi pihenést?

V A K Á C I Ó - Hurrá, nyaralunk! Avagy hogyan tudjuk megengedni magunknak a valódi pihenést?


Lassan vége az iskolának, az érettségi vizsgáknak és az egyetemi vizsgaidőszaknak. A nyár megérkezett június hónappal, meleg van és továbbra is lehet szabadon menni szinte bárhová. Újra teljes gőzzel indulnak a fesztiválok, a koncertek, a rendezvények és a táborok - el tudunk menni nyaralni napokra vagy hetekre, belföldön és külföldön; egyedül, családdal vagy barátokkal.


Hasznos lehet átgondolnunk, hogy hogyan is szeretnénk idén nyaralni. A kötelezően kiadandó kéthetes szabadság lehetővé teszi a hosszú nyaralások tervezését.

Évente egyszer szükségünk van egy hosszabb kikapcsolódásra a mindennapok mókuskerekéből.

Sokan szeretnek tengerparti, balatoni vagy egyéb vízparti üdülésen részt venni. Mások a városnézést, illetve a hegyvidéki nyaralást preferálják.Azonban érdemes átgondolnunk, hogy valóban elegendő-e évente csak egyszer kiszakadni a munkából és a rutinszerű teendőkből. Amennyiben lehetőségünk van rá, célszerű havonta vagy legalább negyedévente párnapos pihenéseket beiktatni - sőt, néha az egynapos kirándulások vagy városnézések is adhatnak élményeket a feltöltődéshez.


A nyaralás előnyeit és árnyoldalait is fontos áttekintenünk.

Azok, akik rendszeresen járnak nyaralni, a kutatások szerint hosszabb életűek és jobb mentális egészségnek örvendenek. Ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri betegségektől, szorongástól vagy depressziótól.

A nyaralás alatti közös élmények és tapasztalatok megújíthatják a fontos családi és baráti kapcsolatainkat. Újraélhetjük gyermekkori örömeinket és ezáltal kicsit vissza is térhetünk fiatalkori önmagunkba. Ha megengedjük magunknak a pihenést, nő az önbecsülésünk és a produktivitásunk. Hiszen rászolgáltunk a fárasztó munkanapok után a jól megérdemelt feltöltődésre! Utána pedig nagyobb energiával és lendülettel tudjuk belevetni magunkat a rutinszerű mindennapokba.


A nyaralás árnyoldalairól sem szabad azonban megfeledkeznünk. Amellett, hogy sok esetben fárasztónak, költségesnek és akár kockázatosnak éljük meg a pihenés napjait, néha még felerősödhetnek a kapcsolati vagy családi nehézségek és ellentétek is. Ez nem segít az egyéni vagy a kapcsolati elakadások megoldásában, hanem inkább mélyíti azokat. Emiatt sokszor túl rövid a hatása vagy teljesen hatástalan.


A fentiek elkerülésére érdemes feltennünk, illetve őszintén megválaszolnunk magunknak a következő kérdéseket:

  • Vajon tudunk-e a nyaralás során arra figyelni, amire valóban szükségünk van? Fel tudjuk-e ismerni, hogy mire vágyunk igazából? Mit kíván a testünk és a lelkünk? Pihenést, alvást, strandolást, hajókázást, sétát, városnézést, kirándulást vagy biciklizést? Sátorozást vagy magánszállást, apartmanban önellátással, illetve szállodában fél vagy teljes ellátással? Vagy csak egyéb otthoni elfoglaltságot, rendrakást, lomtalanítást, takarítást, lakásszépítgetést vagy sorozatnézést? Egyedül vagy társaságban?

  • Ha felismertem, meg tudom-e osztani a környezetemmel a valós szükségleteimet és a kéréseimet, illetve az azzal kapcsolatos érzéseimet?

  • Mások és saját elvárásaim hogyan tudják megakadályozni, hogy hozzáférjek, felvállaljam és utána közöljem a külvilág felé az igazi érzéseimet, igényeimet és vágyaimat? Hogyan tudom kommunikálni a párom, a családom, illetve a barátaim felé, hogy ne értsék félre és ne bántódjanak meg?

Ezek a kérdések, illetve az ezekből következő kifogások miatt sokszor még a nyaralás alatt sem tudjuk jól érezni magunkat. Pedig akkor tudunk valóban pihenni és feltöltődni, ha azt csinálhatjuk és azzal, akivel szeretnénk, és úgy ahogyan nekünk jó!Merj Önmagad lenni a pihenés alatt is és ez lehet az első lépés afelé, hogy önazonos legyél az életed más területein is!

Bár a közeli háború és az újabb fertőző betegségek hírei itt lebegnek felettünk, de addig is próbáljunk meg ezen a nyáron még jobban feltöltődni és megélni az örömteli pillanatokat, amiket akár a mindennapokba is sikerülhet becsempészni.


Valós szükségletek kielégítésével teli pihenést, nyaralást és feltöltődést kívánok mindnyájunknak, hogy az év további kihívásaival energikusabban és könnyebben tudjunk majd megküzdeni!Ha pszichológus segítségét kérnéd a fenti kérdések feldolgozásában,  kattints IDE, és igényelj online konzultációt!
Ne feledd, orvosainkat a nyaralás alatt is eléred!
Irány a DokiApp online rendelő »

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page