top of page

Tényleg védett vagyok, ha az antitest tesztem pozitív lett?

A negyedik COVID hullám hajnalán, a harmadik oltás beadatásán gondolkodva sokunkban fogalmazódik meg a kérdés, hogy mégis milyen szintű is lehet a védettségünk, védettek vagyunk-e az oltás után, vagy tart-e még az immunitásunk a betegség átvészelését követően.


Fontos tisztáznunk, hogy az antitest vizsgálati eredmény számszerűsített értéke és a szervezet ellenállóképesség szintje között összefüggés jelen tudásunk szerint nincs. Az, hogy az immunitásunk mennyire tesz ellenállóvá minket egy következő fertőzéssel szemben, csak laboratóriumi szimuláció során határozható meg. Lényeges továbbá, hogy a különböző védőoltások más és más antitest termelést indítanak a szervezetben, így fontos hogy a megfelelő vizsgálatot végeztessük el.


A betegségekkel szembeni ellenálló képességünkért az immunrendszerünk felelős, amely speciális fehérvérsejtek és természetes immunsejtek segítségével működik. A sejtes immunitás működésének alapja az úgynevezett antitest válasz: a kórokozó azonosítását követően specifikus antitestek kötődnek az idegen anyaghoz és így indul el a szervezet takarító programja.

Az antitest vizsgálatok lényegében tehát a vérben keringő antitestek mennyiségéről adnak információt.

A piacon elérhetők olyan tesztek, amelyek pozitív/negatív eredményt adhatnak, valamint általában olcsó és gyors eljárások, sokszor akár egy csepp vérből, otthon is elvégezhetők. Ezek a vizsgálatok kevésbé megbízhatók, mivel csak magas antitest jelenlét esetén jeleznek, illetve leggyakrabban a COVID vírus örökítőanyagával kapcsolatos antitestekre érzékenyek, így például az úgy nevezett M-fehérje kódot tartalmazó RNS vakcinációban részesülők esetén pozitív eredményt nem tudnak adni.


A laboratóriumi vizsgálatok során specifikus ellenanyag kimutatás történik. Fontos, hogy a megfelelő vizsgálatra jelentkezzünk: ha például Sinopharm vakcinát kaptunk, vagy átestünk a fertőzésen, akkor általános COVID antitest tesztet érdemes elvégeztetnünk. (Gyártótól függően más és más összetételben és érzékenységgel történik az antitestek meghatározása.) Ha viszont RNS alapú vakcinával oltakoztunk, minden esetben úgynevezett M-spike-M fehérje antitest meghatározást van csak értelme elvégeztetnünk.


Összefoglalóan elmondható, hogy az ellenanyag szint meghatározás alapvetően az átfertőzöttség meghatározására alkalmas. Ha azt szeretnénk tudni, hogy tünetmentesen vagy kimutatás nélkül megfertőződtünk-e a koronavírussal, akkor érdemes antitest vizsgálatot végeztetnünk.


Ha bizonytalan vagy, vagy kérdésed van a vírussal kapcsolatban, a DokiApp orvosainál koronavírus konzultációt is kérhetsz. Online rendelőnkbe bejelentkezve válaszd az »Azonnali online orvosi vagy pszichológiai konzultáció« menüpontot - a Koronavírus konzultáció gombra kattintva orvosunk néhány percen belül rendelkezésedre áll.


Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page