top of page

Dr. Vajdics Judit

Szakgyógyszerész

Hol végezted a tanulmányaidat?

Gyógyszerészként 2004-ben végeztem az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, majd 2006-ban kaptam mesterdiplomát a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán Gyógyszerész-közgazdász illetve Egészségügyi menedzser szakokon. Ezt követően 2007-ben szakvizsgáztam Gyógyszerügyi szakigazgatás szakirányon Prof. Dr. Paál Tamásnál Budapesten. 2022-ben szereztem meg a komplex felsőfokú szakmai nyelvvizsgámat angol nyelvből.

Dr. Vajdics Judit

Milyen szakmai tapasztalataid vannak?

Pályám kezdetén közel öt évig oktattam gyógyszerészhallgatókat a Debreceni Egyetemen, ahol a kutatási területem a gyógyszerészi gondozás volt. Ezzel párhuzamosan folyamatosan dolgoztam közforgalmú gyógyszertárakban is, hogy az elméleti tudást a gyakorlati munkám során is megtapasztaljam, illetve hogy a való életből merített példákat az oktatás során hasznosítani tudjam. Ezután tíz évet Írországban éltünk, ahol mindvégig a szakmámban dolgoztam. Ebből hat évet gyógyszertárvezetőként tevékenykedtem. Ez az időszak rengeteg tapasztalatot adott minden téren, nagyon élveztem a másfajta kultúrák találkozását, nyitottá, rugalmassá tett mind emberileg, mind pedig szakmailag. Az elmúlt években itthon kamatoztattam tovább a tudásomat közforgalmú gyógyszertárban, kiemelt figyelmet szentelve a gyógyszerész-beteg kommunikációnak és gondozásnak. A DokiApp csapatának tagjaként régi nagy álmom válik valóra azzal, hogy a kollégákkal szorosan együttműködve tudunk együtt tenni a hozzánk forduló betegekért azzal, hogy elméleti tudásunkat és szakmai tapasztalatainkat egyesítve innovatív terápiás megoldásokat nyújtunk a pácienseinknek. Hálás vagyok azért, hogy ezekkel a közös együtt-gondolkodásokkal én is növekszem, fejlődöm, illetve nagyon szívet melengető érzés fog el, amikor a betegeim arról számolnak be, hogy a tanácsadásaimat követően jobban vannak, meggyógyultak, javult az életminőségük. Ez számomra nagyon fontos.

Milyen esetekben fordulhatnak hozzád?

Vény nélküli és vény köteles gyógyszerek, terápiák esetén ha az adagolás módjának megértése, a megfelelő alkalmazás elsajátítása nem egyértelmű, akkor azt tisztázzuk.

Amennyiben nemkívánatos események, mellékhatások jelentkeznek, akkor azok felismerésében és kezelésében szintén szívesen segítek.

Előfordul, hogy a terápia megértése picit nehezebb… Ilyenkor egy hozzáértő, empatikus emberi szó a terápiával történő együttműködésben kulcsfontosságú lehet, néha életmentő műtétek, beavatkozások múlhatnak rajta (volt rá példa).

Terápiaváltás szükségessége válhat indokolttá bizonyos vény nélküli készítmények esetén, illetve generikus terápia sajátosságainak értése, kétségek és ellenérzések kezelése szintén fontossá válhat.

Ha a szedett gyógyszerek között nemkívánatos gyógyszerkölcsönhatás (interakció) van, akkor lépéseket teszünk ennek rendezésére.

Amennyiben a rendszeresen szedett vényköteles gyógyszerek mellé étrendkiegészítőt, vitamint, egyéb vény nélküli gyógyszert választunk, nézzük meg, hogy ezek hogyan férnek össze egymással.
Az alkalmazás módja szintén lehet néha fejtörő, ugyanígy a helyes tárolási mód is.

Csecsemőknek, gyerekeknek, időseknek, bizonyos alapbetegségekben, allergiában szenvedőknek a szervezete más, nekik speciális hatóanyag és adagolás szükséges - ebben is szívesen segítek.

Ha mindezek tükrében úgy érezzük, hogy az otthoni gyógyszerkészlet rendszerezésre, optimalizálásra szorul, akkor azt személyre szabottan, élethelyzetnek és büdzsének megfelelően átnézzük és rendbe tesszük, rendszeresen felülvizsgáljuk, hogy a betegbiztonság és az egészségben eltöltött minőségi idő legyen a fókuszban.

Miért kezdtél el írni?

Vágytam arra, hogy a bennem lévő rengeteg, húsz év alatt felhalmozódott tapasztalatot közérthető módon, mégis informatívan átadjam. Nagyon inspirál az, amikor már megjelent cikkeim (pl a Téli patika) kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kapok, és feltölt az, amikor a kollégákkal együtt dolgozunk egy olyan témán, ami mindkettőnket érdekel, és a közös munka és kölcsönös tisztelet kapcsán egymástól tanulunk, fejlődünk (pl. Hogyan emésszük meg a karácsonyt c. cikk Pallagi Alexandrával).
Fontosnak érzem, hogy az írásaim kapcsán az emberek átlássák szakmánk sokszínűségét, az egészségük javulása, bizonytalanságaik eloszlatása révén pedig érezzék azt a bizalommal teli segítőkészséget, amit egy gyógyszerész a hivatása kapcsán közvetíthet feléjük.

Hamarosan...

bottom of page