top of page

Fogarasi Beatrix

Pszichológus

Hol végezted a tanulmányaidat?

Alap- és mesterképzésemet is az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végeztem. Itt Okleves Pszichológus diplomámat klinikai- és egészségpszichológiai szakirányon szereztem meg 2020-ban. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott Egészségpszichológiai Szakpszichológus képzésében veszek részt, ahol 2024. novemberében kaphatom kézhez az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítésemet. Emellett képzésben lévő sémakonzultáns jelölt, valamint Kapcsolatközpontú állatasszisztált terápiás foglalkozásvezető vagyok.

Fogarasi Beatrix

Milyen szakmai tapasztalataid vannak?

Egyetemi éveim alatt önkéntesként tapasztalatot szereztem osztályos, valamint járóbeteg pszichiátriai ellátásban. Tanulmányaim utolsó éveiben egy terepgyakorlat hatására azonban a testi betegségek lelki támogatásának területe ragadta meg az érdeklődésemet, ezért a diploma után a Szentendrei Egészségfejlesztési Irodában helyezkedtem el. Itt stresszkezelő csoportokat vezettem, illetve pszichoedukativ munkát végeztem annak érdekében, hogy a lakosság minél közelebb kerüljön a testi és a lelki egészség eléréséhez és ennek megőrzéséhez.
Ezután a Semmelweis Egyetemen folytattam szakmai munkámat, ahol akut és krónikus hasnyálmirigy gyulladással, valamint hasnyálmirigy tumorral küzdő betegek pszichés támogatását végeztem. Osztályos munkám során az egyes pszichés zavarok szűrése mellett, az onkológiai betegek és hozzátartozóik kísérése, akut gyulladás esetén az életmódbeli változások támogatása, függőségekből való felépülés, valamint a stresszkezelés kapott nagy szerepet. Mindemellett, kutatási tapasztalatot szereztem a gasztroenterológiai, valamint az onkológiai betegségek pszichológiai támogatását illetően is.
Immár négy éve dolgozom egy nemzetközi toborzó cégnél, ahol a jelöltek pszichológiai szűrését végzem, valamint a relokációt elősegítő workshopokat tartok. Emellett, magánemberként nagy szerelem számomra a kutyázás, így egy kutyaiskola pszichológusaként kutyatartók önismereti útját segítem.
2022. decembere óta dolgozom a DokiAppnál és mellette magánrendelőben egyéni ülések keretein belül segítem a hozzám fordulókat.

Milyen esetekben fordulhatnak hozzád?

Szeretek élményalapú technikákkal dolgozni, ahol az adott helyzetet, érzést nem csak a szavak szintjén fogalmazzuk meg, hanem valamilyen eszközzel, szimbólummal is megragadjuk a természetét, lényegét. Munkám során a probléma feltérképezése mellett nagy hangsúlyt fektetek az egyéni erőforrások fejlesztésére és arra, hogy a hozzám forduló a mindennapokban is hasznosítani tudja azokat a gondolkodási kereteket, életvezetési technikákat, amelyek képessé teszik a későbbi nehézségek megoldására.
Egészségszakpszichológus jelöltként segítek megérteni és kezelni az egészséggel és betegséggel kapcsolatos pszichológiai tényezőket, valamint a testi betegségek lelki terhével, az erőforrások mozgósításával dolgozunk a folyamatban.
A sématerápiás gondolkozásmód a közös munka során segít megismerni az érzelmek, viselkedés és gondolkodás alapvető mintáit, amit leggyakrabban gyerekkorból hozunk magunkkal és nagyban befolyásolják a jelenlegi életünket, döntéseinket, kapcsolatainkat is.
A részletes probléma lista a bemutatkozó alján található.

Miért kezdtél el írni?

Saját önismereti utamból is tudom, hogy egy-egy jól megfogalmazott mondatnak mekkora hatása lehet. Természetesen egy cikk olvasása nem helyettesíti a mély feldolgozást, azonban megmutathatja, hogy nem vagyunk egyedül, lehet kiút a helyzetünkből. Azt hiszem ez a legmotiválóbb számomra. Ha már csak néhány munkavállaló talál egy kis megnyugvást, iránymutatást a DokiApp pszichológiai cikkeit olvasva, akkor azt hiszem, hogy sikeresnek tekinthetjük a kezdeményezést.

#családi és/vagy párkapcsolati konfliktusok #stressz- és szorongás kezelés #gyász folyamatban való támogatás #munkahelyi és/vagy társas konfliktusok kezelése #testi-lelki egyensúly, pszichoszomatikus tünetek kezelése #akut, nem várt, akcidentális kríziskezelés #normatív, életkorral járó krízisekkel való megküzdés #krónikus betegséggel való megküzdés #Gasztrointesztinális betegségekkel való együttélés nehézségei #Onkológiai betegségben való érintettség #Műtéttel, beavatkozással kapcsolatos stressz, szorongás #Egészségszorongás #Egyéb egészségügyi problémákkal kapcsolatos stressz, szorongás #Beteg gyermekek szüleinek szupportív támogatása #Testi betegség gyógyulásának támogatása

bottom of page