top of page

Klinger Mária

Pszichológus

Hol végezted a tanulmányaidat?

Pszichológus diplomámat az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szereztem meg 2002-ben. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2006-ban végeztem munka- és szervezetszakpszichológusként. Egyéb végzettségeim: család- és rendszerterapeuta, brief coach és OH kártya instruktor. Ezek mellett egyéb módszerspecifikus képzéseket is elvégeztem: Gordon tréning, Williams Életkészségek, tranzakcióanalízis, kognitív pszichológia, tapasztalati tanulás és humanisztikus pszichológia, aroma freedom, illetve sématerápia. Továbbá van szociális alapvizsgám és szakvizsgám gyermekvédelemből.

Klinger Mária

Milyen szakmai tapasztalataid vannak?

Több mint 25 éve dolgozom pszichológusként. Első munkahelyem egy budapesti ifjúsági mentálhigiénés tanácsadó iroda volt, ahol pszichológiai és életvezetési tanácsadást, pár- és családterápiát végeztem fiatalok és felnőttek számára, illetve önismereti és készségfejlesztő csoportokat tartottam.
Utána a Balassagyarmati Határőr Igazgatóságon munkapszichológusként a határőrök kiválasztását és időszakos és célzott alkalmasság vizsgálatát végeztem. Továbbá egyéni pszichológiai tanácsadás mellett csapatépítő és készségfejlesztő tréningeket tartottam.
Pályám következő fontos állomásaként egy 60 fős integrált szociális intézményt vezettem 10 éven keresztül Vácott. Intézményvezetői tevékenységem során a szociális ellátások (családsegítés, gyermekjólét, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, hajléktalan ellátás, illetve a területi és iskolai védőnői és iskolaorvosi ellátás) koordinálása mellett foglalkoztam szervezetfejlesztéssel, képzéssel, kutatással, pályázatok írásával, konferenciák és városi rendezvények szervezésével, illetve egyéni és családterápiával. Ezalatt kezdtem el a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának koordinátoraként drog prevencióval és ártalomcsökkentéssel is foglalkozni a városban.
A vezetői munkám letétele után pszichológiai tanácsadóként folytattam a tevékenységemet az intézményben részmunkaidőben. Munkám során életvezetési tanácsadást és különböző csoportokat tartottam kismamák és hajléktalanok, illetve a munkatársak számára, továbbá a város középiskoláiból jöttek hozzám diákok főként pályaorientációra, készségfejlesztésre, önismereti beszélgetésre és stressz kezelésre.
Jelenleg a váci és pesti magánpraxisom mellett a Területi Összefogással a Megelőzésért Alapítvány szakmai vezetőjeként fogom össze a pszichiátriai és szenvedélybeteg közösségi ellátásokat és a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátását. Ezek mellett szociális és egészségügyi intézményekben (idősotthon ápolói és mentálhigiénés szakemberei, hajléktalan szálló szociális munkatársai, védőnők számára) tartok szupervíziót és esetmegbeszélést. Továbbá hétvégeken nyílt önismereti alkalmakat vezetek különböző helyszíneken, témákban és kollégákkal.
2020-ban csatlakoztam a DokiApp pszichológus csapatához, aminek 2 éve a szakmai vezetője is vagyok. A pszichológusok koordinálása mellett tartok egyéni üléseket, illetve előadásokat és csoportos fejlesztéseket, amelyek többek között az önismeret, az asszertivitás, a konfliktus, - és változáskezelés és a kiégés prevenció területére fókuszálnak.

Milyen esetekben fordulhatnak hozzád?

Több évtizedes szakmai tapasztalatom és gyakorlatom során főként a kapcsolati elakadások, változások és veszteségek állnak a munkám fókuszában. Legyen ez egyéni, párkapcsolati, családi, csoportos, munkahelyi vagy szervezeti szinten. A pszichológiai folyamataim során nagy hangsúlyt fektetek, hogy felszínre kerüljenek az elfojtott vagy fel nem ismert érzések és szükségletek. A fókusz minden esetben a problémák és nehézségek feldolgozása utána a megoldások megtalálásán van.

Tevékenységi területeim, illetve az általam vállalt problémák a bemutatkozás végén találhatóak.

Miért kezdtél el írni?

Nagy álmom volt, hogy leírhassam az évek alatt összegyűjtött szakmai és személyes tapasztalataimat és gondolataimat akár egy könyv formájában, ahogy több kedves pszichológus kollégám is megtette és megteszi. Azonban idővel rájöttem, hogy egyrészt jelenlegi munkám nem ad annyi időt, hogy egy nagyobb terjedelmű könyvet írjak. Másrészt sokkal közelebb áll hozzám, hogy egy rövidebb és lényegre törőbb formában osszam meg tudásomat különböző pszichológiai témákban. Ennek során arra törekszem, hogy a sokszor nehezen követhető elméletek helyett mindenki számára érthető és élvezetes nyelven fogalmazzam meg üzeneteimet. Nagy örömömre szolgál, hogy a DokiApp blog felületén már évek óta jelennek meg cikkeim és az olvasók visszajelzései alapján valóra is válnak a fent megfogalmazott céljaim.

#életvezetési problémák és elakadások #önismeret és személyiségfejlesztés #önértékelési zavarok és önbizalomhiány #stressz kezelés #szorongás oldása  #családi és párkapcsolati problémák #kommunikációs és konfliktuskezelési nehézségek #egészséges életmódra való átállás #dohányzásról való leszokás pszichológiai támogatása #karrier tanácsadás #krízisintervenció #kiégés prevenció #életkezdeti és életközépi válság #gyászfeldolgozás #alkohol és drogproblémák és egyéb függőségek kezelése #szervezetfejlesztés #vezetői coaching #egyéni és csoportos szupervízió és esetmegbeszélés

bottom of page