top of page
Writer's pictureDr. Bessenyei Dávid

A D-vitamin szerepe a koronavírus leküzdésében

A második hullám felszálló ágában még fontosabb, hogy hatékony és egyszerű módszerekkel tudjuk erősíteni az immunrendszerünk. Több tanulmány is megerősítette, hogy a táplálékkiegészítők, a C- és D-vitamin olcsó és széleskörben alkalmazható módszer az immunrendszerünk felkészítésében.


A D-vitamin felső légúti fertőzésekkel szembeni védő hatását már az 1930-as években is vizsgálták, amikor a csukamájolaj hatékonyságát kívánták bizonyítani a közönséges nátha miatt munkából kieső bányászok körében.

Régóta ismeretes, hogy a D-vitamin számtalan jótékony hatása mellett fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében is. Az immunrendszer felelős a szervezetünk védekezéséért, a külső kártékony ágensek, mint a vírusok és baktériumok azonosításáért és eltávolításáért. A D-vitamin testben történő hasznosulása során felszabaduló anyagoknak egyértelmű hatása van az immunrendszer szempontjából létfontosságú fehérvérsejtek működésében, aktivációjában.


Angliában és Amerikában végzett kutatások alacsonyabb D-vitamin vérszintet találtak a súlyosabb állapotú COVID fertőzöttekben.

További állatmodelleken végzett vizsgálatok az orr-nyálkahártyában történő hatásokat is felvetettek, mely szerint a D-vitamin befolyásolhatja a fertőzés bejutásának szintjén is a kialakuló fertőzés súlyosságát.


Hogyan juthatunk hozzá?


A szervezet D-vitamin-szükségletét részben a napsütés segítségével fedezi, vagyis az által képes előállítani, részben pedig táplálékokból nyeri ki. Mivel télen nem süt sokat a nap, érdemes nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy a szükséges vitaminmennyiség ételek és táplálékkiegészítők formájában bekerüljön a szervezetbe


Ha D-vitaminban dúsabb ételeket szeretnénk fogyasztani akkor érdemes olyan zsírban gazdag halakhoz nyúlni, mint a lazac vagy a tonhal (100 gramm lazac 600 egységnyi D-vitamin tartalmaz), de a tojás, a gomba és például a máj is kiváló D vitamin források. A tejtermékeket szeretőknek jó hír, hogy egy pohár tej is fedezi a napi szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz D-vitaminból, mint a többi sajt.


A számtalan kérdést és a további klinikai tesztek tárgyát felvető eredmények ellenére fontos leszögeznünk, hogy a WHO aktuális állásfoglalása szerint jelenleg még nincs elegendő adatunk a pontos hatékonyság megítélésére. Ennek ellenére egyre több nemzetközi ajánlás javasolja a nagyobb mennyiségű D-vitamin fogyasztást (napi 1000NE), amely hatékony védekezési stratégia lehet a COVID fertőzéssel szemben a rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű alvás és egészséges étrend mellett.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page