top of page

A koronavírus szövődményeiről

A koronavírus betegség valódi veszélyét az ismertelen kórlefolyás, a kiszámíthatatlan szövődmények és az ebből adódó félelmek jelentik.

Míg sokan enyhe influenza szerű tünetekkel, vagy éppen tünet mentesen vészelik át a betegséget, addig sajnálatosan egyes esetekben akár életkortól és általános egészségi állapottól függetlenül is súlyos szövődmények és komoly panaszok jelentkezhetnek.

Habár lassan egy éve jelen van az életünkben a vírus, még mindig nem rendelkezünk egyértelmű válaszokkal a betegség lefolyásával kapcsolatosan. Nincs válaszunk a szövődmények megjelenésére vagy a szervezetünk védekezőrendszerének válaszára sem. Több olyan igazolt eset ismeretes például, amikor egy háztartásban közeli kapcsolatban élő emberek közül csak egyikük fertőződött meg és mégsem történt vírus átadás a személyek között.Az internet világában számtalan történettel és hírrel találkozhatunk a vírussal, valamint vélt vagy valós következményekkel kapcsolatban. Tisztában kell lennünk vele, hogy az enyhe lefolyású betegség esetén is számolnunk kell fáradékonyság érzéssel, gyengeséggel mely a betegség leküzdését követően is hetekig fennmaradhat. Természetesen érdemes tisztában lennünk vele, hogy a betegség ténye, a körülöttünk lévő világ megváltozása mind mind mélyítheti a bennünk ébredő szorongás érzést, mely sokszor ronthat általános közérzetünkön is.

A leggyakoribb elhúzódó tünet a szaglásvesztéssel vagy a szaglás készség megváltozásával kapcsolatosan jelentkezik.

Sokszor előfordul, hogy a betegség lezajlását követően még 1-2 hónnappal is csak részlegesen tér vissza a szaglásunk, vagy éppen a várttól eltérő szagélményt észlelünk. Harvardi kutatók bizonyították, hogy a COVID fertőzés során szerencsére nem a szagingerek felvételéért elsődlegesen felelős úgy nevezett szaglóhám károsul, hanem ezen sejtek működését támogató és segítő sejtek esnek áldozatul a fertőzés során. Ezen megfigyelés mindenképp biztosítja, hogy a szaglás vesztés csak átmeneti.


Szerencsétlenebb esetekben az enyhe lefolyás helyett súlyos szövődmények is kialakulhatnak a betegekben. Gyakran jelentkezik a betegség mellett izomfájdalom, esetleg az izomzat gyors megfogyatkozása is, mely nem tulajdonítható a betegséggel járó fizikai terhelés csökkenéssel.

Az izmokat érintő szövődmények közül a legsúlyosabb a szívizom károsodása, amellyel kapcsolatban mind a betegség lefolyása alatt, mind pedig azt követően különös figyelemmel kell lenni.

Vizsgálatok igazolták, hogy a szívizomgyulladással (myocarditis) szövődött eseteknél a növekvő terhelés az izomzat nagyobb munkavégzése (sport, fizikai megterhelés, pulzus növekedés) súlyosbítja a gyulladást. Ezért nagyon fontos hogyha a betegség ideje alatt vagy azt követően kis terhelésre vagy nyugalomban heves szívdobogás érzés jelentkezik, vagy úgy érezzük mintha félre ütne a szívünk, mindenképp forduljunk orvoshoz.


Mivel a COVID fertőzés alapvetően légutak betegsége, így egyértelmű, hogy a leggyakoribb szövődmény a tüdő károsodása, úgynevezett atípusos vírusos tüdőgyulladás kialakulása. A gyulladás területén károsodik a tüdőszövet egyes esetekben akár véglegesen is. A hosszútávú légzés funkció csökkenés elkerülése végett alapvető jelentőségű, hogy erős háti fájdalom, légvétellel összefüggő panaszok vagy fulladás érzés esetén minden esetben forduljunk orvoshoz és történjen meg a szükséges képalkotó vizsgálat.


Amennyiben úgy érzed, hogy szükséged lenne orvosi véleményre a panaszaidat illetően, a DokiApp online videokonzultációs felületén a koronavírus konzultációt választva orvosunk néhány percen belül útba igazít.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page