top of page

A szűrővizsgálatok ereje

A szűrővizsgálatok célja, hogy a lakosságot nagy arányban érintő betegségeket korai stádiumban, még rejtve, tünetek megjelenése nélkül ismerhessük fel.


A COVID-járvány ideje alatt a szűrővizsgálatok csak korlátozottan voltak elérhetőek, fontosságuk háttérbe szorult.

A népegészségügyi program által szűrt kórképek mindegyikéről elmondható, hogy kezelése korai stádiumban kisebb beavatkozással jár, hatékonyabban kezelhető.

A szűrővizsgálatok igénybevétele az egyén döntése, tudatos választása, életkorhoz kötötten ajánlottak.


A teljesség igénye nélkül kiemelnék néhány betegséget, annak szűrésére.


Méhnyakrák

Évente kb. 500 nő hal meg méhnyakrák következtében, pedig az évente elvégzett citológiai vizsgálattal a 25 és 65 év közötti nők körében egy 10 perces beavatkozással felismerhető és kis műtéttel kezelhető lenne az elváltozás.


Vastagbélrák

A háziorvosi praxisok jelentős része részt vesz a vastagbélrák szűrési programban, melynek keretén belül az 50 és 70 év közötti férfiakat és nőket postai úton értesítik, hogy háziorvosuknál jelentkezhetnek egy egységcsomagért. Ebben két mintavételi fiola található az otthon elvégezhető székletvizsgálathoz, majd postán ingyenes csomagként laboratóriumba küldhető, ahol a székletben található vért tudják kimutatni. Az eredményről a háziorvosnál lehet majd érdeklődni 2-3 hét múlva. A székletben vér több okból is előfordulhat, leggyakoribbak a gyulladás, illetve a jó- és rosszindulatú daganatok, ezek elkülönítésére vastagbéltükrözés szükséges, melyet ezen szűrővizsgálattal kiszűrt esetekben soron kívül végeznek el.



Anyajegyszűrés

2-3 évente javasolt. Amennyiben szükség volt már eltávolításra vagy a családban előfordult már melanoma, fokozottabb ellenőrzés szükséges. A bőrgyógyászat alapvetően beutaló nélküli szakrendelés, a legtöbb helyen csak előzetes bejelentkezéshez kötött. Ha magánellátás mellett döntünk, akkor digitális dermatoszkópiát érdemes végeztetni, melynek előnye, hogy kép készül a bőrelváltozásokról, így azok évről évre összehasonlíthatóak.



Fogászat

A szájüregi higiénia a szervezet teljes egészségére kihatással lehet. Fogászati probléma állhat akár hajhullás, ízületi panaszok, akár bőrproblémák hátterében. A szájüregi daganatok előfordulása emelkedést mutat, évente végzett ellenőrzéssel ezek is kiszűrhetőek.


Laboratóriumi vizsgálatok

Betegségek hiánya esetén is javasolt vér- és vizeletvizsgálat 2-3 évente, de a családban előforduló betegségek pl. cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek esetén gyakrabban szükséges a szűrés. Hogy milyen paramétereket érdemes vizsgálni, azt minden esetben egyénileg érdemes meghatározni, ehhez mindképpen kérje szakember segítségét.



Amennyiben tovább tájékozódnál a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban, kattints IDE, és igényelj online orvosi konzultációt!





Recent Posts

See All
bottom of page