top of page

Az egzisztenciális szorongással való megküzdés 4+1 lépése

A háború okozta energia- és gazdasági válság pszichés hatásai 2/2. - elfogadási technikák


Korábban megjelent cikkünkben arról olvashattatok, hogy hogyan ismerhető fel, milyen jelei lehetnek egzisztenciális szorongás megjelenésének, valamint a háború közvetett és közvetlen pszichés hatásairól. Ebben a cikkben szeretnék bemutatni néhány egyszerű, de hatékony technikát, amely segíthet megküzdeni az energia- és gazdasági válság okozta egzisztenciális szorongással.


Amikor az emberek képesek a szorongásérzet csillapítására, akkor párhuzamosan ezzel a folyamattal azt tapasztalhatják, hogy egyfajta növekedésnek, fejlődésnek indult az életük és új célokat, kapcsolatokat tudnak kialakítani. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen szorongás – mint például az egzisztenciális – az emberi lét velejárója, ezért bárkivel megtörténhet, hogy megtapasztalja magán. Ebből adódóan vannak olyan élethelyzetek, amelyek nem rajtunk múlnak, nem vagyunk képesek kontrollálni, mint például a jelenlegi háborús helyzet és a következményei.


Következtetésképp, az egzisztenciális szorongással való megküzdés célja nem az, hogy „leküzdjük”, „felé kerekedjünk” – ezt nehéz is lenne megvalósítani, mert nem rajtunk múlnak a gazdasági következmények, szankciók – hanem sokkal inkább az, hogy megtanuljunk boldog és kiegyensúlyozott életet élni az olyan szorongást kiváltó események mellett, mint például a jelenlegi háború.


4+1 lépés, amely segíthet az egzisztenciális szorongással való megküzdésben:

1. Bizonytalanság elfogadása

Az egzisztenciális szorongás gyakran abból az érzésből ered, amit bizonytalanságnak nevezünk. Jelenlegi események a világban (pandémia, háború, gazdasági válság, stb.) csupa bizonytalanságot hordoznak magukban, viszont nem látjuk a végét, nem tudjuk, hogy milyen következményekkel járhatnak. Felszabadító érzés lehet, ha el tudjuk fogadni azt, hogy nem vagyunk képesek mindent kontrollálni a világon.


2. Tudatosítsd a szorongáskeltő gondolataidat

Az egzisztenciális szorongás kialakulásának legszilárdabb alapja a saját gondolataink. A szomszédban zajló háború vagy a magas infláció nem vált ki magától egy olyan negatív, nehéz érzelmet, mint a szorongás. Ezt a gondolataink generálják, amelyek gyakran úgy kezdődnek, hogy „mi lesz, ha…” és valamilyen negatív eredménnyel fejeződnek be, mint például „… válság miatt elveszítem az állásomat”. Próbáld meg beazonosítani ezeket a negatív gondolati mintázatokat, valamint azt, hogy ezek mikor és milyen hatásoknak köszönhetően jelennek meg nálad. Ezek után gondolj arra, hogy mi történik akkor, amikor kevésbé érzed magadon a szorongás jeleit és ellazultság, felfrissültség tölt el. Hogyan tudnád ezt a pozitív érzelmi állapotot többször elérni? Érdemes lehet megfigyelni mit teszel olyankor, amikor szorongsz, és mit amikor nem, ezáltal tudatosan tudod úgy irányítani a mindennapjaid, hogy gyakrabban éld meg a pozitív és ritkábban a negatív érzelmeket.



3. Bontsd apró részekre az aggodalmaid

Előfordulhat, hogy elkerüljük a szorongáskeltő helyzeteket, és inkább nem megfelelő megküzdési módokba (alkohol-, testedzésfüggőség, stb.) menekülünk, ami azonban nem oldja meg ezt a helyzetet. Helyette viszont megoldás lehet, ha a nagyobb problémaköröket kisebb darabokra szedjük.

  • Először készíts egy listát azokról a központi problémákról, amelyek jelenleg relevánsak az életedben.

  • Ezután válaszd ki azt, amely leginkább zavar most téged és bontsd kisebb részekre, amelyek alapján részcélokat, megvalósítási lépéseket fogalmazhatsz meg magadnak. Például, ha azon aggódsz, hogy az infláció tönkre fogja tenni az eddig felépített egzisztenciádat, akkor sorold fel az összes aspektusát az életednek (család, munka, hobbi, stb.), amelyekre ez hatással lehet.

  • Válassz egyet közülük és gondold végig, mennyire reális ez a félelmed az adott területen, valamint milyen részcélokat tudsz kitűzni magad elé, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe.

  • Amennyiben sikerült az általad választott területen ezt megcsinálod, rátérhetsz – ugyanezzel a szemlélettel – az életed egy másik aspektusára.


4. Hála, kihívás, elköteleződés


Egy ilyen bizonytalan, szorongáskeltő helyzetben fontos, hogy mindennap adj időt magadnak, és gondold végig vagy írd le, hogy mi az, amiért hálás vagy az adott napon. Ez lehet valamilyen központi dolog az életedből – pl. hallod, ahogy a gyerekeid játszanak az udvaron – de lehet valamilyen kis dolog, mint például egy szép virág a szobádban. Amennyiben ezt naponta megtudod valósítani, felkészíted az agyadat arra, hogy észrevegye a jó dolgokat a mindennapjaidban.

Egy másik fontos dolog, hogy keress olyan cselekvéseket, amelyek kihívással töltenek el és élvezetesek számodra. Ilyen lehet bármilyen sportolási forma vagy művészeti tevékenység, amely lehetővé teszi, hogy megtapasztald a flow élményét, amely akkor érhető el, amikor olyan kihívások elé állítod magad, ami még elérhető számodra, de nem annyira könnyen, hogy az már unalmas.

Végül, de nem utolsósorban gondolkozz el azon, mi az ami fontos számodra? Melyek azok a tulajdonságaid, erősségeid, amelyek alapján értékesnek gondolod saját magad?



+1 Kérj szakmai segítséget!


Az itt felsorolt módszerek hozzájárulhatnak a mentális egészséged fejlődéséhez, azonban vannak olyan szituációk, amikor ezek nem elegendőek és szakmai segítségre van szükséged. A DokiApp csapata rendelkezésedre áll, amennyiben úgy érzed túlságosan eluralkodtak rajtad az aggodalmaid.



Ha pszichológus segítségét kérnéd a fenti kérdések feldolgozásában,  kattints ide, és foglalj időpontot online konzultációra! 

Recent Posts

See All
bottom of page