top of page

Külföldre költözés, mint problémamegoldási mód

Elhagyni az országot és külföldre költözni sokaknak vonzó lehetőség. Az elmúlt években, különösen idén, az ukrán-orosz háború kitörése és a magas infláció miatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy egy másik országban folytassák az életüket.


Természetesen más az, amikor valaki belső indíttatásból, akár kalandvágyból költözik külföldre, és más az is, amikor valaki kényszerhelyzetbe kerül, és ezt látja az egyetlen elfogadható megoldási módnak.


Egy idegen országban élni, ott beilleszkedni nem könnyű feladat. Gyakran használatos kifejezés ezzel kapcsolatban a kultúrsokk. Ez a fogalom azokat az érzéseket foglalja magába, amiket akkor él át az ember, amikor egy, a sajátjától eltérő kulturális vagy társadalmi környezetbe kerül, ahol a korábban stabilan elsajátított társas normák felborulnak, a miénktől eltérő értékrendekkel találkozhatunk, mindez pedig erőteljes bizonytalanság-érzetet hoz, hiszen az eddigi biztos kapaszkodók nem feltétlenül működnek.

Elveszettnek, tehetetlennek érezhetjük magunkat – amihez kapcsolódik a honvágy érzése is.

Azzal, hogy idegenként kerülünk egy másik országba, identitás-problémák is felmerülhetnek bennünk, hiszen a származásunk is része az énképünknek, még ha a mindennapokban ezt nem is éljük meg annyira tudatosan.


A külföldi léthez való hozzászokás, az ottani élet kialakítása egy hullámzó folyamat: a kezdeti izgalmat és lelkesedést egy idő után felváltja az aggodalom és szorongás azzal kapcsolatban, hogy biztosan jól döntöttünk-e. Elkezdenek hiányozni az odahaza megszokott dolgok, a kapcsolataink – minden, ami a biztonságunkat szolgálta.



Ha ezen a frusztrációs fázison túljutunk, fokozatosan megtanulunk alkalmazkodni az új környezethez és normákhoz, reálisabban tudjuk látni magunkat, a környezetünket és a helyzetünket is – aminek következtében eljutunk az elfogadás szakaszába.


Amikor valaki külföldre költözik, nem feltétlenül gondolja mindezt végig.


Sokakat hajtanak a költözés irányába olyan problémák, amiknek a megoldásához

elkerülhetetlen a belső, pszichés feldolgozás, nem elég pusztán elköltözni.

Ilyenek lehetnek bizonyos emberi kapcsolataik konfliktusai, munkahelyi nehézségek (itt sokkal inkább az emberi, semmint a pénzügyi részre koncentrálva), az életmódjukkal való elégedetlenség.


Külföldön sok esetben magányos lehet az ember eleinte, az egyedüllét miatt pedig sokkal több tér és idő marad szembesülni ezekkel a fel nem dolgozott nehézségekkel. A költözéssel az azt kiváltó nehézségek fizikai oldalai sok esetben megoldódnak – magasabb kereset, biztosabb egzisztencia, más környezet –, a lelki oldalaival, saját hozzáállásunkkal és gondolkodásmódunkkal viszont nekünk kell dolgoznunk. Ha valaki ennek nincs tudatában, könnyen előfordul, hogy a kezdeti lelkesedés elmúltával ugyanazokban, de legalábbis nagyon hasonló helyzetekben találja magát, mint odahaza.


Abban az esetben azonban, ha valaki nyitott arra, hogy felülvizsgálja a saját megközelítéseit, gondolatait és reakcióit, és megengedi a változást saját magának is, sikeres és gyümölcsöző lehet a külföldre költözés, mint megoldási mód.

Ehhez szükséges, hogy kellőképpen nyitottak és rugalmasak legyünk. Az alkalmazkodás ebben a helyzetben elkerülhetetlen: az idegen ország és az ott élők szokásainak és normáinak megismerése és befogadása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebbé váljon a beilleszkedés.


Emellett fontos az is, hogy a költözés és a külföldi lét negatív vonatkozásaival is tisztában legyünk, tudatosak legyünk arra, hogy kezdetben bizony kevésbé kellemes érzelmek is előjöhetnek bennünk: türelmetlenség, frusztráció, szomorúság, düh, csalódottság. Ezek az érzések teljesen természetesek, az önismereti folyamat részei, így amiatt nem érdemes szidni magunkat, hogy miért érzünk így vagy úgy, vagy esetleg belesodorni magunkat az önhibáztatásba („Nem szabadna így éreznem magam.”).


Ezzel a fajta tudatossággal, illetve egy nyitott és rugalmas megközelítéssel sokat tehetünk a beilleszkedésünk sikerességéért – természetesen nem csak külföldön.


Ha pszichológus segítségét kérnéd a fenti kérdések feldolgozásában,  kattints ide, és foglalj időpontot online konzultációra! 

Recent Posts

See All
bottom of page