top of page

5 tipp a szorongással való megküzdésre

Az évszakok közül talán az ősz az egyik legembertpróbálóbb időszak, hiszen ilyenkor nap mint nap az elmúlással szembesülünk. Rövidülnek a napsütéses órák, csendesül a természet, nyugalmasabbá, lassabbá válik az élet körülöttünk. A figyelmünk így egyre inkább befelé fordul a zajos nyári időszak után, ezáltal pedig gyakran fogalmazódnak meg bennük a létezésünkre, életünkre irányuló alapvető kérdések:


"Hogyan tudok jól dönteni, ha senki nem mondja meg, hogy mit tegyek? Miként éljem az életem, ha úgyis meghalok? Mi értelme az életemnek, fogok nyomot hagyni magam után? "

A Pandémia okozta megváltozott életünkre ez fokozottan igaz: egyre kevesebb lehetőségünk van külsős programokat szervezni, másokkal találkozni, a figyelmünket elterelni, így növekedhet a bizonytalan helyzet okozta szorongás, sérülhet a jövőbe vetett bizalmunk. Felerősödhetnek azok a bennünk lévő félelmek, amelyek a napi „zajban” kevesebb figyelmet kaptak.


Ebben az írásban bemutatunk néhány lehetőséget olyan megküzdési technikákakra, amelyeket érdemes alkalmazni, ha a fenti szorongástípusokkal szembesülsz.



Talán hallottál már az egzisztenciális szorongás fogalmáról. A fenti kérdések mindegyike az emberi lét alapjait érintő szorongástípushoz köthetőek: halál, elszigetelődés, szabadság és értelemnélküliség. Az életünk során külön-külön is szembesülhetünk ezekkel, azonban ebben a bizonytalan időszakban akár váratlanul és együttesen is eláraszthatnak minket.


Mit érdemes ilyenkor tenni?


Célszerű kicsit megállni, megnézni, hol tartasz az életben, mi történik körülötted. Tekints erre egyfajta lehetőségként, hiszen, ha hagysz magadnak időt, teret és veszed a bátorságot, hogy szembenézz és elmélyülj ezekben a kérdésekben, azzal esélyt adsz arra, hogy megértsd a működésedet, tudatosítsd az értékeidet, amelyek mentén éled az életed.


Vizsgáld meg azt, hogy miként is vagy önmagaddal, mit gondolsz a viselkedésedről, kapcsolataidról.

Ezek átgondolása, megértése egy tudatosabb és önazonosoabb életvezetéshez vihetnek közelebb Téged is. Íme néhány tipp, hogyan csináld:


1. Beszélj róla


Érdemes körbenézni és megvizsgálni, hogy a körülötted élők mit is csinálnak. Akár beszélgethetsz ezekről a kérdésekről számodra fontos emberekkel, aminek köszönhetően igen izgalmas és nagyon tartalmas beszélgetésekben lehet részed. Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezekkel a kérdéseinkkel egyedül vagyunk, hogy a halálról (és egyben életről) való elmélkedés még mindig tabunak számít.


2. Tervezz


Gondold végig, hogy szükséges-e újraszervezni a hétköznapok rutinját:


Mire van szükséged, hogy úgy érezd, megérte végiggcsinálni ezt a napot is?

Jó ötlet lehet akár a nap végén leírni, kimondani, hogy miért voltál aznap hálás, mi volt a számodra pozitív élmény. De gondolkozhatsz nagyban is: mit szeretnél mindenképp megvalósítani, mi van a bakancslistádon? Tervezd meg a lépéseket, tűzz ki egyértelmű határidőket. Mi lesz az első lépés, amit megteszel magadért?


3. Figyeld meg a tested jelzéseit


Mit üzen a tested, mire van szüksége? Egy forró fürdő, meleg puha takaró, egy finom illóolaj vagy egy reggeli futás a harmatos fűben? A testünk számtalan jelzést küld felénk, amelyekre érdemes figyelmet szentelni.


Tanulj relaxációs technikákat vagy gyűjts stresszlevezető módszereket.

Bővítsd az eszköztáradat, tudatosítsd az önmagadért tett dolgokat! Sokfélék vagyunk, keresd meg, számodra mi az, ami könnyebbé teszi az elmélyülést: egy tartalmas beszélgetés, egy nyugalmas magányos bekuckózás vagy inkább egy checklista összeállítás segít számodra abban, hogy közelebb juss a válaszaidhoz?


4. Használd ki az online lehetőségeket


Most a személyes találkozások háttérbe szorulnak ugyan, azonban az online tér is számos lehetőséget tartogathat számodra. Ha úgy érzed, több időt töltenél a szeretteiddel, rendezz a barátaiddal, távol lévő rokonokkal videókonferenciás tematikus esteket. Ha pedig jobban szeretsz inkább magadban lenni, akár végignézheted a korábbi fotóidat, videóidat vagy készíthetsz online családfát, miközben azon gondolkozol, hogy mit kaptál örökségül az ősöktől, mire tanítottak az életükkel.


Ha a hétköznapokat szeretnéd kicsit megrendszerezni, számtalan olyan időstruktúrálást, feladatmenedzsmentet segítő applikációt találhatsz online, amelyek az újraszervezéshez tudnak segítséget nyújtani. Ha pedig inkább a pihenésre fektetnél nagyob hangsúlyt, érdemes lehet olyan hiteles szakemberek által összegyűjtött mindfulness és relaxációs technikákról olvasgatni, amelyek által a jelenben lét örömeit tudatosíthatod jobban.


5. Kérj segítséget


Persze előfordulhat, hogy úgy érzed, a saját megküzdési módjaid nem elegek, vagy megrekedtél, de ilyenkor tudd, hogy mindig van lehetőséged egy pszichológussal is átbeszélni ezeket a kérdéseket.


A DokiApp segítségével például olyan pszichológusokkal veheted fel a kapcsolatot, akik sok területen tapasztaltak. Lehet, hogy számodra, pont az a biztonságot jelentő közeg lesz az, ami segít abban, hogy fel merd magadnak tenni a kérdéseket, vagy, hogy megtaláld a saját válaszaidat, önmagad, és egy teljesebb életet élhess. A szakemberrel a 20-30 perces hívás során átbeszélhetitek az aktuális kérdéseidet, a segítő, tisztázó kérdései által pedig teljesebb képet kaphatsz mindarról, amit már megtettél ezen az úton, javaslatai, ötletei által pedig személyre szóló segítséget kaphatsz abban, hogy merre is érdemes továbbindulni.

Recent Posts

See All
bottom of page