top of page

Kik azok a mérgező szülők?


A szülők a szeretet, a támogatás és az útmutatás elsődleges forrásai a gyermekeik számára. Azonban nem minden szülő képes egészséges környezetet biztosítani és olyan magatartást tanúsíthat, amely káros, bántalmazó vagy elhanyagoló, és hosszú távú következményekkel jár a gyermekeik mentális egészségére és jólétére nézve. Az ilyen szülőket gyakran nevezik toxikus vagy mérgező szülőknek.



Kik a mérgező szülők?

De mit is jelent pontosan az, ha egy szülő mérgező/ toxikus? Ezek a szülők általában nehezen szabályozzák érzelmeiket, hiányzik belőlük az empátia gyermekük iránt, nem tudnak ráhangolódni a gyermekeik szükségleteire. Toxikus szülő-gyerek kapcsolathoz vezet továbbá, ha a szülő mentális betegséggel, függőséggel küzdenek, vagy ha ők maguk is elhanyagoló, bántalmazó környezetben nőttek fel.

A toxikus szülők gyakran a félelem, a bűntudat és a szégyen környezetét teremtik meg a gyermekeik számára, így azok tehetetlennek, csapdába esettnek érzik magukat.

Fontos azonban kiemelni, hogy vannak olyan mérgező szülő-gyermek kapcsolatok, amelyek a felszínen egy meleg, szoros kötelék arcát mutatják, azonban valahogy mégis meggátolja, hogy felnőttként független, sikeres életet éljünk.


Néhány példa a mérgező szülői magatartásra:

  • Fizikai bántalmazás vagy elhanyagolás, például az étel, ruházat vagy biztonságos otthon biztosításának elmulasztása

  • Érzelmi bántalmazás, például kiabálás, szidalmazás vagy lekicsinylés – folyamatos kritika, leértékelés a gyermek irányába, a tökéletes teljesítmény hajszolása

  • Szimbiózis – amikor a szülő a saját kiterjesztéseként éli meg gyermekét, saját vágyait, szükségleteit igyekszik kielégíteni, nem enged teret az függetlenségnek, saját gondolatoknak.

  • Manipuláció - amikor a gyermek azt érzi, hogy kételkednie kell saját gondolataiban, érzéseiben vagy emlékeiben.

  • Szülő és a gyermek közötti határok elmosódása - a szerepek gyakran felcserélődnek, és a gyermek felelősnek érzi magát a szülő érzelmeiért, szükségleteiért és nagyon erős bűntudatot érez, ha nem elégíti ki őket.

  • Keretek, szabályok hiánya – egy gyermeknek következetességre és rendszerre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát és egészségesen fejlődhessen. Amennyiben a „túl jó fej” szülő nem állít fel szabályokat, határokat, ezek a gyerekek felnőtt korban is azt érezhetik, hogy a felelősségvállalás nehéz terület számukra.

  • Leválás nehézségei – mérgező szülők gyermekei gyakran érzik felnőtt korukban is, hogy nélkülük a szüleik magányosak, elesettek lennének. Kötelező a napi szintű kapcsolattartás, egymás életének minden apró szegletének megvitatása.

  • Hallgatás, mint büntetés – amennyiben a gyermek nem úgy viselkedett, ahogy az elvárt volt tőle, akkor a mérgező szülő azzal bünteti, hogy nem szól hozzá, nem kommunikál vele.


Mik a következmények?

Alacsony önbecsülés

A mérgező szülőkkel felnövő gyermekek alacsony önbecsüléssel küzdhetnek, úgy érezhetik, hogy értéktelenek vagy nem szerethetők. A toxikus szülők gyakran használják a kritikát, az ítélkezést és a büntetést az irányítás eszközeként, így a gyermekeik úgy érzik, hogy lehetetlen megfelelni, sosem elég jók. Párkapcsolatban és munkában is sokszor érzik magukat kevésnek.


Belső kritikus hang

Az alacsony önbecsüléssel összefüggésben, azok a gyerekek, akik mérgező szülőkkel nőnek fel, negatív, kritizáló gondolatokkal küzdenek saját magukkal kapcsolatban, mert internalizálhatják, belsővé tehetik a szüleik bántalmazó viselkedésének üzeneteit.


Szorongás és depresszió

A toxikus szülői magatartás szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet. A félelemmel, bűntudattal és szégyennel teli környezetben való élet krónikus stresszt okozhat, egy folyamatos készenléti állapotot idéz elő, amikor arra várunk, hogy melyik pillanatban történhet valami olyan, amivel nem fogunk tudni megküzdeni.


Bizalmatlanság

A toxikus szülőkkel felnővő gyerekeknek a másokban való bizalommal is nehézségeik lehetnek. A toxikus szülők megbízhatatlanok vagy kiszámíthatatlanok lehetnek (sosem lehet tudni mi lesz a szülő reakciója), ami miatt a gyermekeikben kialakulhat a túlzott óvatosság és a bizalmatlanság érzése.


Kapcsolati problémák

A toxikus szülői magatartás felnőttkorban is vezethet párkapcsolati problémákhoz. Azok a gyerekek, akik toxikus szülőkkel nőnek fel, nehezen alakíthatnak ki egészséges kapcsolatokat, mivel nem tanulták meg az egészséges kommunikációt, határokat vagy bizalmat.



Mit tegyünk, ha mérgező szülővel nőttünk fel?

Az egyik legnehezebb dolog az életünkben az, amikor rájövünk, hogy a saját szülőnk mérgező hatással van ránk. Mivel az emberek általában pozitív érzéseket táplálnak a szüleikkel kapcsolatban, nehéz lehet elfogadni, hogy a szüleink káros hatással voltak ránk. Emellett pedig még mindig társadalmi tabu övezi a szülőkkel kapcsolatos haragot, negatív érzéseket.

Azonban fontos tudni, hogy egy mérgező szülőtől való eltávolodás lehetősége mindig ott van. A változás folyamata nehéz lehet, azonban a bennünk kavargó negatív érzelmek csak ilyen módon tudnak enyhülni. A mérgező szülői magatartással való megküzdés kihívást jelenthet, különösen akkor, ha a szülők még mindig jelen vannak az illető életében. Van azonban néhány stratégia, amely segíthet:


Elfogadás/felismerés

A folyamat első lépése az elfogadás. Fel kell ismernünk és el kell fogadnunk, hogy a szülőnk mérgező hatással van ránk. Ez az első lépés, és az egyik legnehezebb. Ez nem azt jelenti azonban, hogy rögtön képesek leszünk arra, hogy szembenézzünk az összes traumánkkal, megbocsájtsunk és tovább lepjünk. Ez inkább az út kezdete, amikor felismerjük, hogy valami nem volt rendben és ennek nagy hatása lehet a jelenlegi életünkre.


Támogatás keresése

Az egyik legfontosabb dolog, amit a mérgező szülői magatartással való megküzdés során tehetünk, hogy támogatást keresünk. Ez jelentheti azt, hogy beszélünk egy terapeutával, csatlakozunk egy támogató csoporthoz, vagy megosztjuk érzéseit egy megbízható baráttal, családtaggal. Ha van egy biztonságos hely, ahol beszélhetünk a tapasztalatainkról és érzéseinkről, az segíthet feldolgozni az érzelmeket és elkezdődik a gyógyulás.


Határok meghúzása

A határok felállítása egy másik fontos stratégia a mérgező szülői magatartás kezelésében. Ez magában foglalhatja a mérgező szülővel való kapcsolattartás korlátozását, világos viselkedési elvárások felállítását, valamint az igények és határok közlését. Az ilyen határok például lehetnek, hogy csak telefonon vagy csak emailben kommunikálunk velük, vagy azt jelentheti, hogy csak bizonyos időpontokban állunk rendelkezésre. Az határok meghúzása és betartása segít abban, hogy védelmet nyújtsunk magunknak a mérgező hatások ellen.


Öngondoskodás

Fontos, hogy gondoskodjunk magunkról, fizikailag és érzelmileg is. Az öngondoskodás azt jelenti, hogy figyelünk a testünkre, és az érzelmeinkre. Olyan tevékenységeket kell találnunk, amelyek segítenek a stressz és az érzelmi feszültség leküzdésében, például sportolás, meditáció vagy terápia. Az öngondoskodás a lényeges lépés az elszakadás folyamatában.

A mérgező szülőkkel való gyermekkor óriási hatással lehet egy személy mentális egészségére és jólétére. Fontos azonban emlékezni arra, hogy a gyógyulás és a felépülés lehetséges. Támogatás keresésével, határok kijelölésével és az öngondoskodás gyakorlásával megtanulhatjuk legyőzni a mérgező szülői magatartás hatásait, és egészséges, teljes életet élhetnek.


Amennyiben úgy érzed, hogy érintett vagy a témában és szeretnél támogatást kapni, keresd fel pszichológusainkat!


Recent Posts

See All
bottom of page