top of page

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diétája - Mit egyél és mit kerülj?

A korábbi cikkben az akut hasnyálmirigy gyulladás étrendi kezeléséről írtam, ebben a cikkben olvashattok arról, hogy mennyiben tér el a diéta krónikus hasnyálmirigy gyulladás esetén.

A rostok elengedhetetlenek a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diéta során
A rostok elengedhetetlenek a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás diéta során

Ugyan nem feltétlenül a dietoterápiához tartozik, de meg kell említenem, hogy a dohányzás elhagyása és a szigorú alkoholtilalom kell jellemezze ezt az időszakot.


Krónikus gyulladás esetén jellemző probléma szokott lenni, hogy kevesebb emésztőenzim termelődik, emiatt az étkezésünket könnyebben emészthető nyersanyagokkal kell felépítenünk.


Krónikus pancreatitis esetén a nyersanyagválogatást leginkább az egyéni tolerancia határozza meg.

Vannak olyan nyersanyagok, amelyeket szinte mindenki kivétel nélkül fogyaszthat. Vannak olyanok, amelyek az esetek legnagyobb részében tünetprovokálóak lehetnek és van egy harmadik kategória, amelybe az egyéni tolerancia által meghatározott nyersanyagok kerülnek.


A diéta kezdetén mindig azokkal a nyersanyagokkal kezdünk, amelyek panasz nélkül elfogyaszthatóak. Ezt követően az egyéni tolerancia tárgykörébe tartozó nyersanyagokból válogatunk.


Rendkívül fontos, hogy egyszerre egy új nyersanyaggal próbálkozzunk. Ha 2-3 kérdéses ételt is kóstolunk egyszerre, nem tudjuk majd eldönteni, hogy melyik állt a panaszok hátterében és nagy valószínűséggel olyan ételeket is kihúzunk a fogyasztható ételek közül, amelyek nem okoznának tüneteket.


Mindenki tudja, hogy a rostok elengedhetetlenek, ha egészségesen akarunk táplálkozni. Pancreatitis esetén azonban nem mindegy, hogy milyen rostot fogyasztunk. A vízben nem oldódó élelmi rostok (VNOÉR) nehezen emészthetőék, ezáltal a hasi panaszok kialakulásának hátterében állhatnak. Vízben nem oldódó rostokat a zöldségek/gyümölcsök héja, magvai, illetve a teljes kiőrlésű termékek tartalmaznak. Ez nem azt jelenti, hogy minden zöldséget meg kell hámozunk, de panasz esetén nem szabad megfeledkeznünk róla, mint lehetséges emésztést segítő praktikát.


Fontos, hogy az étrendünk csökkentett zsírtartalmú legyen. Ennek érdekében gyakrabban válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, tejtermékeket. Figyeljünk az élelmiszerek rejtett zsírtartalmára is!


Ételkészítésnél kerüljük a bő zsírban sült ételeket. Használjunk a sütéshez sütőzacskót, airfryert vagy készítsük őket jénai tál/agyagedény segítségével, ezáltal sokkal kevesebb hozzáadott zsiradékra lesz szükségünk.


Kifejezetten előnyös lehet itt a kókuszolaj/kókuszzsír használata. Ezek ugyanis közepes szénláncú MCT zsírsavakat tartalmaznak, amelyek könnyebben emészthetőek, nem terhelik meg annyira a hasnyálmirigyet.


Szintén figyelnünk kell a kímélő fűszerezésre. Sokan ilyenkor arra gondolnak, hogy a csípős paprika és a nagy mennyiségű bors elhagyása megoldás, de ezek mellett szintén panaszt okozhat a nagyobb mennyiségben felhasznált kurkuma és a gyömbér is.

A magyaros konyha legjellemzőbb alapja, a zsiradékban pirított hagyma szintén panaszt okoz a legtöbb páciensnek.


A könnyebb emészthetőség érdekében gondolkodjunk naponta több, egyszerre kis mennyiségű étkezésben. Ha csak 2-3 alkalommal eszünk, egyszerre nagyobb mennyiséget fogunk elfogyasztani, ami több emésztőenzimet igényel.


Az alkohol mellett a szénsavas italok és az erős kávé, fekete tea is problémát okozhatnak.


Összegyűjtöttem azokat a praktikákat, amelyekkel a nyersanyagok könnyebben emészthetővé tehetők:

  • Hámozás, magok eltávolítása.

  • Alapos rágás.

  • Főzés, sütés, párolás.

  • Szűrőn áttörés/passzírozás: héjrészek és magok eltávolítása, emészthetőség javítása.

  • Fedő nélküli főzés, első forralás után a főzővíz cseréje, előzetes áztatás + áztatóvízbe szódabikarbóna: puffasztó illóanyagok eltávolítása.

  • Zsírszegény ételkészítés: könnyebb emészthetőség.

  • Kímélő fűszerezés: könnyebb emészthetőség.


Megjegyzés: *A hagymafélék hatása attól függ, hogyan használjuk fel. Az ételbe az íz kedvéért belefőzve nem okoznak gondot, nyersen vagy zsiradékban pirítva viszont panaszt okozhatnak. Hagymafélék közül a fehérhagyma könnyebben emészthető.


Ha szeretnél orvosunkkal konzultálni, kattints az alábbi gombra és látogass el a DokiApp felületére:



Commentaires


  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram

DokiLab Kft.

Kérdésed van?

Írj nekünk

Üzenet elküldve

bottom of page