top of page

Mindent a kullancsveszélyről

A tavasz beköszöntével megérkeztek a kullancsok is, amelyek bár aprók, nagy bajt képesek okozni az emésztő rendszerükben jelenlévő kórokozók által.

A kullancsok által terjesztett, emberre legveszélyesebb betegségek a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás. Ezek kezelése hosszadalmas, költséges, rendkívül sok gyógyszert igényel, ezért elengedhetetlen a kullancsok csípése elleni védekezés.


Kullancsveszély nem csupán az erdőkben, mezőkön leselkedik ránk, hanem városi környezetben is, akár parkokban vagy a saját udvarunkban. A kullancsok a hiedelmekkel szemben nem a fák lombjairól "ugranak" ránk, hanem a bokrokról, magasabb fűről sodródnak áldozatukra. Ruházatunkban akár órákig is rejtőzhetnek, csípésük fájdalmatlan, így sokáig észrevétlen maradhatnak. Éppen ezért elengedhetetlen a bőrünk átvizsgálása, főként a hajlatokban, hajas fejbőrön, gyerekek esetében a fül körüli területeken gyakori a csípés. Amennyiben kirándulni, túrázni megyünk viseljünk hosszú, feszes ruházatot, gátolva ezzel a kullancs eljutását a hajlatokba, és használjunk kullancsriasztó szereket.

A kullancs eltávolítása nem igényel egészségügyi végzettséget, ennek hangsúlyozása azért fontos, mert a kórokozók átvitele nagyban csökkenthető a mihamarabbi eltávolítással.

Patikai forgalomban kaphatóak speciális kullancs eltávolító csipeszek, melyek hajlítottak, így a bőr közvetlen közelében megfogható vele a rovar anélkül, hogy a potrohot nyomásnak tennénk ki. A legfőbb cél a rovar potrohának eltávolítása. A fej bentszakadása az esetek nagyrészében nem okoz problémát, magától kilökődik néhány nap elteltével. Ne kenjük be a rovart semmivel, ne nyomkodjuk. A csípés helyét fertőtlenítsük jód-vagy alkoholtartalmű fertőtlenítővel. 


A csípés idejét és pontos helyét jegyezzük fel, figyeljük minimum három héten keresztül. Amennyiben 5 cm-nél nagyobb vörös folt világos udvarral (kokárdaszerű) jelenne meg, főként, ha halvány udvar veszi körül, forduljon orvoshoz, vagy éljenek a videós távkonzultáció lehetőségével.


Ha általános levertség, láz, vándorló izületi-és izomfájdalmak, nyirokcsomó duzzanat miatt keresi fel orvosát, tegyen említést a csípés tényéről.

Kullancs által terjesztett legveszélyesebb betegség a vírusos agyvelőgyulladás, mely akár halálos kimenetelű lehet, gyakran maradandó szövődményekkel jár a gyógyultaknál. A jó hír azonban, hogy a Lyme-kórral ellentétben ez ellen rendelkezünk védőoltással, mely már az egy év feletti gyermekeknek is adható. A hagyományos séma szerint egy év alatt három oltásra van szükség, azonban elérhető gyorsított séma is, melyhez bár négy oltás szükséges, egy-másfél hónap alatt magas szintű védettség érhető el.


Összességében elmondható, hogy a védekezés a kullancsok ellen a megelőzésben rejlik, de néhány alapvető szabály betartásával és odafigyeléssel aggodalmak nélkül élvezhetjük az időtöltést a természetben.


Amennyiben személyes konzultációt kérnél kullancscsípéssel kapcsolatban, keresd online rendelőnket. 
Tovább a rendelőbe

bottom of page