top of page

Végleg letenni a cigit, de hogyan? 1. rész

"Már megint belebuktam a cigi letételébe, pedig ez volt az egyik újévi fogadalmam…."


A dohányzás sokakat érintő problémája az egész világon kihívások elé állítja nemcsak az érintetteket, hanem azok családtagjait, barátait, az egészségügyi ellátó rendszert, és magukat az egészségügyi szakembereket is. Kilépni ebből az ördögi körből egyáltalán nem egyszerű, de a megfelelő szakemberek mentális és gyógyszeres támogatásával igenis lehetséges.

Dr Vajdics Judit és Klinger Mária közös írása


Hogyan lehet újra és újra nekifutni a leszokásnak? Vajon mi vagy ki segíthet abban a folyamatban, ami a dohányzás elhagyásának az első gondolatától a komoly elhatározáson át a füstmentes élet megvalósításáig, illetve hosszútávú fenntartásáig tart? Szakgyógyszerész és pszichológus kollégánk ehhez most egy átfogó írásban szeretne segítő kezet nyújtani. Az első részben a gyógyszertárban kapható különféle gyógyszerformákat mutatjuk be, a második részben pedig a pszichológiai tényezőket vizsgáljuk.


Léteznek hosszú hatású készítmények, mint például a tapaszok.

A transzdermális tapasz egy olyan gyógyszeradagolási forma, amelyet a bőrön keresztül juttatnak be a szervezetbe. Ezek a tapaszok gyakran különböző gyógyszerekkel vannak impregnálva, amelyek felszívódnak a bőrön keresztül, és fokozatosan szabadulnak fel a véráramba.

A transzdermális tapaszok több előnnyel rendelkeznek:

  • Kényelem: A transzdermális tapaszok kényelmesek és könnyen használhatók. Egyszerűen felhelyezhetők a bőrre és hosszabb ideig a helyükön maradhatnak, ami kényelmet nyújt azoknak, akiknek például nehézségeik vannak a gyógyszerek rendszeres szájon át történő bevételével.

  • Fokozatos felszabadulás: A tapaszok fokozatosan szabadítják fel a gyógyszert, ami lehetővé teszi az egyenletes gyógyszerbevitelt és csökkenti a vérplazmaszintek ingadozását.

  • Kerülhető a gyomorsav hatása: A transzdermális tapaszok kerülik a gyomorsav hatását, amely segít elkerülni a gyomor irritációját vagy egyéb emésztési problémákat.

  • Hosszabb hatásidő: A tapaszok általában hosszabb ideig maradnak a bőrön, ami hosszabb ideig tartó hatást eredményezhet, és csökkentheti a gyógyszer adagolásának szükségességét.

A nikotin tartalmú tapasz azáltal segít a dohányzásról való leszokásban, hogy lassan szabadítja fel a nikotint a véráramba, ezzel segítve a nikotinfüggőség lassú lecsökkentését.

A nikotin tartalmú transzdermális tapaszok a hatóanyag leadásuk és a beteg dohányzási szokásainak szempontjából két csoportra oszthatóak: az egyik csoportba azok tartoznak, amelyek a hatóanyagot 24 órán át adják le, ezeket emiatt 24 óránként kell cserélni. Ezek a tapaszok 21, 14 vagy 7 mg nikotint tartalmaznak tapaszonként, főként abban az esetben tudnak segíteni, ha a nikotinéhség már korán reggel, az ébredést követően jelentkezik.

A tapaszok másik csoportja 16 óráig marad fent a bőrön, ezeket éjszakára el kell távolítani, 25,15 és 10 mg-os hatóanyag tartalommal. Ezek a készítmények javasolandók abban az esetben is, ha a betegnek alvási nehézségei vannak.

 

Általánosságban elmondható, hogy a tapaszok használata 12 hétig javasolt és a kezdő és a fenntartó dózis elsősorban attól függ, hogy hány szál cigarettát szív a beteg naponta, illetve mióta dohányzik.

Fontos megjegyezni, hogy a transzdermális tapaszok alkalmazása előtt kérjük ki a gyógyszerész tanácsát. Az egyes tapaszok más-más módon működhetnek és más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel is kölcsönhatásba léphetnek, ezért fontos, hogy a gyógyszerész pontosan megadja a használati utasításokat és a javasolt adagolást.

 

A nikotin tartalmú tapaszok mellett - és azok kiegészítő terápiájaként - léteznek olyan gyorsan ható, a hirtelen fellépő nikotin-éhséget csökkentő gyógyszeres megoldások, amelyek esetében a nikotin gyorsabban jut be a véráramba. Ezeknél a készítményeknél is legfeljebb 12 hét a javasolt terápia hossza. Ilyenek például:


Nikotinos rágógumik: 

Ezek a rágógumik nikotint tartalmaznak, amely segíthet a dohányzásról való leszokásban. A nikotinos rágógumik azért hatékonyak, mert a rágás közben a nikotin felszívódik a száj nyálkahártyáján keresztül, és enyhítheti a nikotinhiányt és a dohányzással járó kiváltott, gyakran az eufóriához hasonló érzéseket.

 

A hatóanyagtartalmuk 2 vagy 4 mg, amit szintén a dohányzási szokások határoznak meg. Gyártótól függően elérhetőek mentolos, gyümölcsös vagy menta ízben.

A használatuk során az adagolás 1 rágógumi 1-2 óránként, de maximum 15 rágó /24 óra.

 

Préselt szopogató tabletta olyan gyógyszertabletta, amelyet szájon át történő bevétel helyett a szájüregben szopogatnak el. Ezek a tabletták általában gyorsan feloldódnak a szájban, így a hatóanyagok gyorsabban felszívódnak a szervezetbe, mint a hagyományos tabletták esetén.

A hatóanyagtartalmuk 2 vagy 4 mg, amit szintén a dohányzási szokások határoznak meg.

A használatuk során az adagolás 1 tabletta 1-2 óránként, de maximum 15 tabletta /24 óra.

 

A szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray egy olyan gyógyszerformátum, amelyet közvetlenül a szájüregbe permeteznek vagy fújnak. Ezek az oldatos spray-k nikotint tartalmaznak, adagonként 1 mg-ot.

A használatuk során fontos megjegyezni, hogy alkalmanként maximum 2 befújás lehetséges, az óránkénti befújások száma max. 4 lehet, és nem lehet több, mint 64 adag / 24 óra.

 

A nikotin függéstől megszabadulás első, de szintén átmeneti lépése lehet más nikotinmentes dohánypótló termékek szájon át való fogyasztása, mint például gyümölcsös vagy egyéb növényi cigaretták vagy elektromos illetve egyéb alternatív formák használata.


Cikkünk következő részében a dohányzásról való leszokás pszichológiai tényezőit vizsgáljuk.


Amennyiben személyes konzultációt kérnél a leszokásban való segítséghez, online rendelőnkben gyógyszertanácsadásra is tudsz időpontot foglalni.
Tovább a rendelőbe

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page