top of page

Végleg letenni a cigit, de hogyan? 2. rész

Dr Vajdics Judit és Klinger Mária közös írása


A DokiAppnál elkötelezettek vagyunk abban, hogy többféle szakember (orvos, gyógyszerész, dietetikus, pszichológus, gyógytornász) együttes összefogásával minden ilyen irányú törekvésedben segítsünk Téged! Cikkünk első részében a dohányzásról való leszokáshoz segítséget nyújtó különféle gyógyszerformákat mutattuk be.


A leszokás azonban nem csak a fizikai egészségre van jó hatással, hanem a mentális jóllétre és az életminőségre is. Emellett tapasztalni lehet az energia megnövekedését, a légzés javulását, illetve a büszkeség érzését, hogy átvettük a kontrollt az egészség megőrzése felett. Cikkünk második részében a leszokás pszichológiai oldalát vesszük górcső alá.A cigaretta elhagyásának pszichológiai folyamata bonyolult és egyéni lehet minden ember számára. Az egyik legfontosabb lépés az elhatározás és az erős motiváció kialakítása, hogy valóban szeretnénk leszokni a dohányzásról.


Fontos felismerni, hogy a dohányzás egy erős függőség, és ezért nagyon nehezen lehet megszabadulni tőle. A függőség fő oka a nikotin, egy erősen addiktív anyag, amely az agyban változásokat okoz és a függőséget fenntartja. Azonban ez függőség nemcsak fizikai, hanem pszichológiai szinten is megjelenhet. Az emberek gyakran pszichológiai kényelmet találnak a dohányzásban, és nehéz megszabadulni a szokástól, mert hiányzik a nikotin okozta boldogságérzet és stresszcsökkentő hatás.


A leszokási folyamat során tehát egyrészt fizikai, másrészt pszichés nehézségek léphetnek fel, úgymint:

1. Fizikai elvonási tünetek: A nikotin hiánya miatt fellépő tünetek közé tartozhatnak a fejfájás, ingerlékenység, koncentrációs nehézségek, álmatlanság és étvágyfokozódás.

2. Szokások és rutinok: A dohányzás gyakran olyan szokásokhoz, helyzetekhez és tevékenységekhez kötődik, amelyek nehezítik a leszokást. Például a kávézás, az alkoholfogyasztás vagy a stresszhelyzetek gyakran társulnak a dohányzáshoz.

3. Szociális nyomás: A dohányzás gyakran közösségi tevékenység, és a dohányzók lehetnek a baráti vagy munkahelyi környezetünk része is. A leszokás során ezek a kapcsolatok és szokások is nehezíthetik a folyamatot.

4. Visszaesés veszélye: A dohányzás elhagyása nem mindig könnyű, és sok leszokni vágyó tapasztalhat visszaeséseket a leszokási kísérletek során. Ezek a visszaesések csökkenthetik a motivációt és a leszokási siker esélyeit is.

5. Pszichés tünetek: A leszokási folyamat során gyakran tapasztalhatóak hangulati ingadozások, depresszió, szorongás és más pszichés tünetek is, amelyek tovább nehezíthetik a leszokást.

6. Fizikai tünetek: A dohányzással összefüggő fizikai tünetek, mint például a száraz köhögés, légszomj vagy a rossz ízérzés a leszokást követően is eltart egy ideig, ami tovább nehezítheti a folyamatot.

 

Ezek a nehézségek azonban nem feltétlenül jelentenek akadályt a dohányzásról való leszokás során. Fontos ugyanakkor megfelelő támogatást és segítséget kérni, valamint olyan stratégiákat, módszereket keresni, amelyek segíthetnek a dohányzás elhagyásában.

 

A pszichológiai folyamat során fontos felismerni és kezelni azokat a kiváltó okokat és környezeti tényezőket, amelyek hozzájárulnak a dohányzás folytatásához. Ezek lehetnek stressz, unalom, szokás, társas környezet vagy negatív érzelmi reakciók. Fontos megérteni, hogy a dohányzásnak rövid távon lehetnek pozitív hatásai (például nyugtató hatás, szociális összefüggések), de hosszú távon káros hatásai vannak az egészségre.

Az undor érzése rendkívül fontos szerepet játszhat a dohányzásról való leszokás folyamatában.

Ez az érzés segíthet abban, hogy felismerd a dohányzás ártalmait és hátrányait, valamint a dohányzás miatt kialakult negatív hatásokat. Az undor érzése segíthet abban is, hogy erőt gyűjts az induláshoz és motiváljon, hogy megtedd az első lépést a leszokás felé. Amikor azt gondolod a dohányzásról, hogy undorító és ártalmas, könnyebben meg fogod találni azokat az okokat, amelyek miatt inkább leszoknál.


Amikor már nemcsak a szaga vált ki Benned undort és dühöt, hanem annak a tudata is, hogy egy függőség irányítja az életedet és nem Te, akkor jött el az idő az első komoly NEM kimondásának! Az undor érzése segíthet abban is, hogy ne ess vissza a dohányzásba, mert a kellemetlen érzés miatt nem akarod újra kockáztatni az egészségedet és a jólétet.

 

A terápiás módszerek, mint például a kognitív viselkedésterápia, a motivációs intervenciók, az akupunktúra vagy a nikotinpótló terápiák is hatékony segítséget nyújthatnak a dohányzásról való leszokásban. Fontos a támogató környezet kialakítása és az érzelmi támogatások igénybevétele is.

 

A sikeres leszokás lépései a következők lehetnek:

1. Dönts arról, hogy tényleg le akarsz szokni a dohányzásról és legyen eltökélt a döntésében.

2. Készíts tervezetet arról, hogy mikor és hogyan fogsz lemondani a dohányzásról. Határozd meg, hogy mikor lesz az utolsó dohányzás napja.

3. Távolítsd el a dohányzásra késztető eszközöket (pl. cigaretták, öngyújtók) a környezetedből és keressél alternatívákat, amelyekkel helyettesítheted a dohányzást (pl. rágógumi, folyadék, zöldség, gyümölcs, ropi és egyéb nassolni valók).

4. Kérj segítséget és támogatást családodtól, barátaidtól vagy egy olyan támogató csoporttól, ahol mások is hasonló helyzetben vannak.

5. Keress állapotodnak megfelelő támogatást és segítséget szakemberektől, például orvostól vagy pszichológustól.

6. Keress alternatív módszereket a dohányzás helyettesítésére, például sportolás, relaxációs technikák vagy más tevékenységek.

7. Kerüld azokat a helyzeteket és környezeteket, ahol könnyen visszaeshet a dohányzásba.

8. Ismerd fel és kezeld az összeszokott szokásokat és helyzeteket, amelyek továbbra is késztetést okozhatnak a dohányzásra.

9. Ne feledd, hogy a leszokás egy hosszú és folyamatos folyamat, és ne add fel, ha esetleg visszaesel néha. Légy kitartó és motivált a célja elérésében.

10. Ünnepeld meg a kisebb sikereket és lépéseket a dohányzásról való leszokás felé vezető úton. Legyél büszke Önmagadra és hálás, illetve motivált minden nap továbbiakban is.


Léteznek ingyenesen hozzáférhető dohányzás leszoktató applikációk is, amelyek például motivációs üzenetekkel segítenek, vagy számolják a megtakarított pénzeket és figyeli az egészségi állapotodat, valamint egyben egy közösségi felületet is képez, ahol támogatást kaphatsz más dohányosoktól. Vannak olyanok, amik személyre szabott terveket és segítséget nyújtanak a dohányzásról való leszokáshoz. Tartalmaznak különböző eszközöket, mint például a dohányzás naplózása és a progresszív célkitűzések, továbbá játékos kihívásokkal motiválja a felhasználókat a dohányzásról való leszokásban. Tartalmaz szinteket és eredményeket, valamint tippeket a nikotin elhagyásához.


Ezek az applikációk segítséget nyújthatnak a dohányzásról való leszokásban, azonban fontos, hogy emellett szakember segítségét is kérjük és tartsuk szem előtt az egyéni igényeinket.

 

Amennyiben személyes konzultációt kérnél a leszokásban való segítséghez, online rendelőnkben pszichológiai tanácsadásra is tudsz időpontot foglalni.
Tovább a rendelőbe

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page