top of page

Elfogyott a motivációm, mihez kezdjek?

Ha dolgozó emberek vagyunk, életünk során bizony előfordulhat, hogy meglegyint, vagy akár el is söpör minket a kiégés szele. A kiégés, vagy burnout egyfajta érzelmi kimerülést, elfáradást jelent, tipikus tünetei az állandó fáradtság, a motivációhiány, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézségek és az emberek kerülése.


Természetesen ennek az állapotnak is vannak fokozatai. Attól még, hogy úgy érezzük, az adott időszakban nem vagyunk túl motiváltak, nem biztos, hogy burnoutunk van – mégis érdemes odafigyelni az ilyen jelekre, és kezelni őket.

Mi mindent tehetünk, ha elvesztettük a motivációnkat a munkánkkal kapcsolatban? Nézzünk néhány gyakorlati ötletet a motiváció felélesztésére!


Fizikai szükségletek

Érdemes az alapokkal kezdeni. Valószínűleg sokak számára ismerős Maslow piramisa, ami a szükségleteinket egy egymásra épülő, hierarchikus sorrendbe állítja. A piramis alapját a fizikai szükségleteink képezik: légzés, evés, ivás, alvás, anyagcsere, szexualitás. Ha itt hiányt szenvedünk valamiben, nehéz a ráépülő szintek elemeivel foglalkozni – így például a motivációval is. Éppen ezért fontos, hogy időről időre lecsekkoljuk magunkat, hogy állunk ezen a szinten, és ha valamiben hiányt érzékelünk, tegyünk ellene / érte! Együnk, igyunk, aludjuk ki magunkat, relaxáljunk, és figyeljünk oda a légzésünkre: kapkodó, felületes légvételek helyett néhány mély, hasba történő be- és kilégzéssel sokat segíthetünk magunkon.


Kiszakadni a megszokottból

Motivációvesztés és bárminemű elakadás esetén segít, ha kiszakítjuk magunkat az éppen aktuális helyzetünkből. A cél itt elsősorban, hogy abból a gondolatmenetből szakadjunk ki, amibe beleragadtunk. Ehhez nem kellenek nagy dolgok, elég, ha egyszerűen csak fizikailag helyet változtatunk, például sétálunk egyet, kimegyünk a természetbe, vagy elkezdünk valami teljesen más jellegű dolgot csinálni, mint amivel addig foglalatoskodtunk. A lényeg, hogy az agyunk egy kis „friss levegőhöz” jusson azáltal, hogy kiemeljük magunkat a szituációból, amiben éppen vagyunk.


Új dolgok kipróbálása

Az előző pont egy variációja ez a tipp: ha valami új dologba kezdünk (legyen az egy új hobbi, új sport, vagy akár egy új szokás kialakítása), azzal új ingereket adunk az agyunknak. Az új ingerek új inspirációkat és nézőpontokat adhatnak, mindez pedig megint csak úgy fog hatni az elménkre, mint egy falat friss levegő.


Eddigi sikereink

Amikor motivációvesztettnek, tehetetlennek érezzük magunkat, jól jöhet, ha végiggondoljuk, milyen sikereket értünk már el eddigi életünk során. Fontos, hogy azt tekintsük sikernek, ami nekünk sikerélményt okozott – legyen ez bármilyen apróságnak tűnő dolog -, és ne ahhoz akarjuk mérni magunkat, hogy mások mit tartanak sikernek! A siker fogalmának nincs egy általánosságban vett definíciója, éppen ezért hagyatkozzunk a saját belső érzéseinkre ezzel kapcsolatban! Min jutottunk már túl, mit győztünk le, mit csináltunk már meg?


Örömöt okozó tevékenységek

A motivációvesztettség állapota gyakran együtt jár a fásultság érzésével is. Ilyen esetben azzal is sokat tehetünk magunkért, ha valami olyan dologba kezdünk, ami örömet okoz. Az örömet okozó tevékenységeinket akár össze is gyűjthetjük egy listába, hogy szükség esetén mindig tudjunk mihez nyúlni.

Előfordulhat, hogy amikor rossz passzban vagyunk, ezekhez az - egyébként örömet okozó – dolgokhoz sincs kedvünk, illetve energiánk. Érdemes ilyenkor megfordítanunk a sorrendet: ahelyett, hogy arra várnánk, hogy megjöjjön a kedvünk / energiánk, egyszerűen csak kezdjünk bele az adott tevékenységbe! A kedv és az energia sokszor menet közben érkezik meg.



Amennyiben úgy érzed, hogy egészségügyi gondjaid túlnőttek rajtad és szükséged lenne egy szakember segítségére, kattints IDE.

bottom of page