top of page

Hogyan fejlesszem az munkahelyem iránti elkötelezettségem?

Az előző cikkemben részletesebben kifejtettem a szervezeti elkötelezettség fogalmát, valamint néhány fejlesztési javaslatot tettem a szervezetek felé. Ebben a cikkben pedig a munkavállalóknak szeretnék néhány ajánlást tenni az elkötelezettségük fejlesztésével kapcsolatosan.



  • Szervezet (meg)ismerése: Az első lépés az elkötelezettség felé az, hogy megismerjük a szervezetünket. Érdemes elmélyülni a szervezet kultúrájában, értékeiben, céljaiban és működési mechanizmusában. A szervezet megismerése segíthet abban, hogy a munkavállalók jobban értsék, miért fontos a munkájuk, és hogyan tudnak kapcsolódni a szervezet céljaihoz.


  • Kapcsolatrendszer (ki)építése: Az emberi kapcsolatok kialakítása és fenntartása kulcsfontosságú az elkötelezettség növelése szempontjából. Fontos, hogy a munkavállalók barátságos és támogató környezetben dolgozzanak, és ki tudják nyilvánítani az érzéseiket és véleményüket.


  • Minőségi munka: Az elkötelezett munkavállalók számára fontos, hogy a munkájukat értékesnek és fontosnak érezzék. Ehhez az első lépés, ha minőségi munkát végzünk minden esetben, mert arra tudnak a vezetők pozitív visszajelzést adni.


  • Visszajelzésekre való nyitottság: A pozitív és konstruktív visszajelzések segítenek a munkavállalóknak abban, hogy jobban megértsék az elvárásokat, és javítsák a munkájuk minőségét, ezért fontos, hogy ne támadásnak vegyük az ilyen jellegű visszacsatolásokat, hanem a fejlődésünk egyik fontos aspektusának. Sőt ha azt érezzük több információra van szükségünk akkor mi is szorgalmazhatjuk, hogy jelezzenek vissza a munkánkra.


  • Mentor: A mentorálás során a tapasztaltabb munkavállalók segíthetnek, hogy jobban megértsük a szervezetet, és hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni. A mentorálás során az elkötelezettség növelése mellett a szakmai fejlődés is elősegíthető, valamint a biztonságérzetünk is stabilabb lesz, hiszen tudjuk, hogy kihez fordulhatunk szakmai kérdésekben.


  • Rugalmasság: Erre az egyik legegyszerűbb, de nagyon hatásos eszköz, ha bekerül a szótárunkba a „még” szó, lehet, hogy MÉG nem tudunk egy adott feladatot egyedül elvégezni, de idővel és tapasztalattal meg fogjuk tudni csinálni. A rugalmasság lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy jobban beilleszkedjenek a szervezetbe, és alkalmazkodjanak a változó igényekhez és kihívásokhoz.


  • Célok: Az elkötelezettséget elősegítik, ha olyan egyéni céljaink vannak, amelyek hozzájárulnak a szervezeti célok eléréséhez is. Bővebben az alábbi cikkben írtam a célállításról.


Összességében az elkötelezettség növelése nem egy egyszerű feladat, de néhány egyszerű lépéssel és gyakorlati technikával jelentős javulást lehet elérni. Az elkötelezettség növelése segít abban, hogy a munkavállalók elégedettebbek legyenek a munkájukkal, hatékonyabban dolgozzanak, és hosszabb távon elkötelezett tagjai legyenek a szervezetnek. Amennyiben úgy érzi elakadt valamelyik lépésnél vagy tanácstalanak érzi magát ebben a témában a DokiApp pszichológus csapata a rendelkezésére áll.



bottom of page