top of page

Nem baj, ha csak most jutsz el az évértékeléshez (viszont érdemes időt szakítanod rá)

Belépve a februárba mondhatnánk, hogy már javában benne vagyunk az újévben, de az idén ez valahogy mégsem olyan, mint a korábbi esztendőkben. Nehéz hátrahagyni az óévet úgy, hogy az a sok megpróbáltatás és bizonytalanság amit 2020 jelentett, még mindig velünk van, nem tűnt el egy csapásra, amikor december 31-én éjfélt ütött az óra.


Az ünnepi időszak varázsa, a karácsonyi illatok és fények melegsége segített átvészelni ezt az eddig még soha nem ismert, új típusú, korlátozásokkal teli karácsonyt. Most, ha a téli hidegből átfagyottan belépünk egy kandalló tűzzel felmelegített szobába egy idő után már elmúlik a varázs, háttérbe sorolódik az az első, szívmelengető élmény, ami néhány hete még olyan intenzív volt.


A pszichológiában ez a hedonikus adaptáció fogalma, ami azt jelenti, hogy a különlegesen jó dolgokhoz, élményekhez is könnyedén hozzá tudunk szokni, így ezek a boldogság szintünket csak egy rövid időre emelik meg. Ha például hosszú idő után sikerül nagyobb házba költöznünk, akkor a hétköznapok szürkeségében elfeljetünk nap, mint nap rátekinteni, hogy mennyivel tágasabban, könnyebben élünk. Szerencsére ez a folyamat kétirányú, hiszen a negatív irányú változásokkal, kellemetlen élményekkel is megtanulunk együttélni, az intenzitás idővel elhalványul.


Az évértékelés fontossága

Éppen ezért fontos, hogy időnként tartsunk olyan időszakokat, amikor ezeket a megszokottá vált, a hétköznapokban nem feltűnő jelenségeket megvizsgáljuk, áttekintjük. A céges világból jól ismert fogalom az évértékelés, amelyet a legtöbben nem is csak évente egyszer, hanem akár rendszeresebben, negyedévente vagy havonta is megtesznek.

Az ünnepi nyüzsgés után az újév első, csendes időszaka alkalmas lehet arra, hogy ezt a különleges óévet végiggondoljuk.

Elsőként teremtsünk magunknak időt és helyet, hogy kellő figyelemmel lehessünk benne a folyamatban!


Visszatekintés

A visszatekintéshez segítségül hívhatunk olyan eszközöket, amelyek vonalvezetőként kérdéseket tesznek elénk, de áttekinthetjük a naptárunkat, fényképeinket is, kérhetünk visszajelzést ismerőseinktől, számunkra fontos személyektől, kollegáktól arról, hogy ők milyennek láttak minket az év során, milyen közös élményekre emlékeznek vissza jó szívvel. Tágítsuk ki bátran a fókuszunkat, próbáljunk minél teljesebb képet kapni az évünkről.


Összegzés

Az összegzést segítheti, ha nem csak fejben gondolkozunk, hanem valami kézzel fogható cél lebeg a szemünk előtt.

Számodra mi az a tevékenység, amit szívesen csinálsz, vagy most rendhagyó módon kipróbálnál?

Készíthetsz összegző diagrammokat, vagy montázst, esetleg fényképalbumot, elnevezheted az év egyes időszakait jellemző nevekkel, vagy előkészülhetsz egy évrétékelő beszédre. Ebben játékos formában bevonhatod a hozzád közelállókat is akár. Tarthattok online konferenciát, amikor mindenki bemutatja az évét a többieknek: mik voltak a sikerei, főbb mérföldkövei, az éve számokban, miben fejlődött, kiknek tartozik köszönettel. Arról, hogy miért fontos, hogy mindig legyenek előttönk célok, illetve ezeket hogyan tudjuk hatékonyan megvalósítani ITT tudsz bővebben olvasni.


Hála

A folyamat egésze azért is fontos, mert ennek mentén nemcsak megállunk és újra átélhetjük ezeket az elhalványult , vagy megszokottá vált pillanatokat, eredményeket, változásokat, hanem egy másik bizonyítottan fontos gyakorlatot is megtapasztalhatunk általa. Ez pedig a hála gyakorlása. Sonja Lyubomirsky (Hogyan legyünk boldogok, 2008) szerint a hála gyakorlása ugyanis a boldogsághoz vezető metastratégia, hiszen azonostították kutatások és megfigyelések során hogy több oldalról is támogatja, hat a tudatosabb és boldogabb életvitelhez.

Éppen ezért fontos az évértékelésünk végén összegezni, hogy mi magunk miért is vagyunk hálásak, mely személyek segítettek minket az év során, nekik akár ténylegesen ki is nyilváníthatjuk köszönetünket.

És a talán legfontosabb, amit oly sokszor elfeljetünk az életünk során, hogy ha már ennyi pozitív élményt, eredményt sikerült összegyűjteni, akkor érdemes megállni és a valóságban is megveregetni a saját vállunkat! Megajándékozhatjuk magunkat elismeréssel, vagy valami tényleges jutalommal, hiszen összességében a saját évünkben a saját eredményeinket leginkább saját magunkank köszöhetjük!

Az évértékelés után a felmerült gondolatok mentén egy másik alkalommal pedig érdemes lehet belekezdenünk a követekző év tervezésébe, de erről majd egy követekző cikkünk fog részletesebben szólni.


Amennyiben úgy érzed, hogy nem vagy képes egyedül belekezdeni az évértékelésbe, mert félsz tőle, vagy tudod, hogy vannak benne számodra ijesztő, nehéz részek, kérd online pszichológusunk segítségét! Együtt, egy biztonságot jelentő környezetben végig tudjátok beszélni, hogy számodra mi jelenti a legnagyobb elakadást, mit tudsz tenni, hogy feldolgozd a nehézségeket, és elindulhass egy könnyebb úton!

Recent Posts

See All
bottom of page