top of page

Sportolók patikája - 2. rész

Cikksorozatunk előző részében a sportolás során leggyakrabban használt vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat és növényi hatóanyagokat jártuk körbe. Ebben a részben azt tekintenénk át, hogy ha minden elővigyázatosságunk mellett és ellenére esetleg túlerőltettük magunkat, netán megsérültünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy minél hamarabb regenerálódjunk, meggyógyuljunk.




Kötszerek és tapaszok

 

A kötszerek fontos szerepet játszanak a sportban, mivel segítenek megelőzni a sérüléseket, támogatják a sérült testrészek gyógyulását és lehetővé teszik a sportolók számára, hogy biztonságosan és hatékonyan folytathassák edzéseiket és versenyeiket. Néhány fontos kötszertípus és azok felhasználási módjai a sportban:

  1. Sporttapaszok: Ezek különböző méretű ragtapaszok, amelyeket sérülések fedésére és védelmére használnak, például apróbb vágások, horzsolások, hólyagok vagy égési sérülések esetén. Lehetnek vízállóak és rugalmasak, lehetővé téve a mozgást anélkül, hogy lejönnének.

  2. Ragasztószalagok: Ezek a szalagok használatosak az ízületek és inak támogatására és stabilizálására, például bokaszalagok, térdszalagok vagy ujjrögzítők formájában. A ragasztószalagok segíthetnek megelőzni az ízületi sérüléseket vagy támogatni a gyógyulást sérülés esetén. Pl. a kineziotape esetén a felhelyezéshez kérjük ebben gyakorlott szakember segítségét.

  3. Kompressziós kötszerek: Ezek a kötszerek nyomást gyakorolnak a sérült területre, például a kompressziós szűkítők, amelyek a duzzadt izmokat és inakat segítik. Ezek a kötszerek csökkenthetik a duzzanatot és a fájdalmat, valamint javíthatják a vérkeringést a sérült területen.

  4. Felszerelésrögzítők: Ezek segíthetnek a sportfelszerelés rögzítésében és támogatásában, például sportmelltartók, térdvédők vagy könyökvédők formájában. Segíthetnek megelőzni a sérüléseket vagy csökkenteni a sérülések súlyosságát azáltal, hogy stabilizálják és védik a testrészeket.

 

Külsőleges készítmények: krémek, gélek, kenőcsök

 

A bemelegítő krémek vagy balzsamok olyan termékek, amelyek segíthetnek felkészíteni az izmokat és ízületeket a sportolásra. Ezek a krémek általában helyileg alkalmazott készítmények, amelyeket közvetlenül az érintett területekre kell felvinni. A legtöbb bemelegítő krém olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fokozzák a vérkeringést, melegítő hatásúak és segítenek enyhíteni az izomfeszültséget. Néhány példa a bemelegítő krémekben gyakran megtalálható összetevőkre:


  1. Mentol vagy mentololaj, kámfor: Ezek az összetevők hűsítő hatással rendelkeznek, és segíthetnek enyhíteni az izomfájdalmat és feszültséget.

  2. Eukaliptusz vagy rozmaringolaj: Ezek az illóolajok segíthetnek fokozni a vérkeringést és elősegíteni a bemelegítést.

  3. Capsaicin: Ez az összetevő a paprika kivonata, melegítő hatású és segíthet enyhíteni az izomfájdalmat, tökéletesen enyhíti az izomlázat azáltal, hogy felpezsdíti az adott terület vérkeringését.

Fontos megjegyezni, hogy a bemelegítő krémek használata önmagában nem helyettesíti a megfelelő bemelegítést és nyújtást. Fontos továbbra is rendszeresen bemelegíteni az izmokat és ízületeket dinamikus gyakorlatokkal és nyújtógyakorlatokkal a sportolás előtt, hogy csökkentsük a sérülések kockázatát és felkészítsük a testet az edzésre.

Emellett, ha bármilyen krémet vagy balzsamot használunk, mindig győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk érzékenyek az összetevők valamelyikére, és kövessük a gyógyszerész utasításait a biztonságos használat érdekében.

A simaizomlazítók olyan gyógyszerek vagy készítmények, amelyek segítenek ellazítani a test simaizmait. Ezek a gyógyszerek hatékonyak lehetnek az izomgörcsök, az izomfeszültség és az izomfájdalom enyhítésében. Néhány példa a simaizomlazítókra:

  1. Izomrelaxánsok: Ezek a vényköteles gyógyszerek közvetlenül befolyásolják az idegrendszert, hogy ellazítsák az izmokat és általában izomgörcsök vagy izomfeszültség kezelésére írnak fel.

  2. Magnézium kiegészítők: A magnézium hiánya hozzájárulhat az izomgörcsök kialakulásához. Magnézium kiegészítők szedése segíthet ellazítani az izmokat és csökkenteni az izomfeszültséget. A Mg egyik legközkedveltebb és könnyen hasznosuló formája a granulátum, amelyből készül 400mg-os, sportolóknak kifejlesztett, egyedi csomagolású változat is.

  3. Gyógynövényes készítmények: Néhány gyógynövény, például a menta vagy a valeriana, természetes izomlazító hatású lehet. A gyógynövényes teák vagy kiegészítők fogyasztása segíthet enyhíteni az izomfeszültséget.

  4. Gyógytorna és masszázs: Gyógytornával és masszázsterápiával ellazíthatod az izmaidat és csökkentheted az izomfeszültséget. Professzionális masszázs terapeutához fordulhatsz, vagy otthon is alkalmazhatsz egyszerű masszázstechnikákat.

  5. Meleg- vagy hidegterápia: Meleg kompressziók vagy meleg fürdők segíthetnek ellazítani az izmokat és enyhíteni az izomfeszültséget. Ugyanakkor hideg borogatások alkalmazása is segíthet az izomgörcsök enyhítésében. Léteznek olyan hideg-meleg párnák, amelyek többször használatosak, tehetjük őket akár a mikróba, akár a fagyasztóba attól függően, hogy mire van éppen szükségünk.

Fontos megjegyezni, hogy az izomfeszültség és az izomgörcsök sokféle okból adódhatnak, és mielőtt bármilyen gyógyszert vagy készítményt alkalmaznánk, mindig ajánlott konzultálni egészségügyi szakemberrel. Ő segíthet meghatározni az optimális kezelési tervet az adott tünetek és az egészségi állapot alapján.


Gyógynövények a sportban


A gyógynövényeket évezredek óta használják a sportteljesítmény és a sportolók egészségének támogatására. Ezek közül néhány példa:

  1. Ginseng: A ginseng hagyományosan energizáló hatású gyógynövény, amely segíthet növelni az állóképességet és az energia szintjét, továbbá mobilizálja a szervezet fizikai és szellemi energiatartalékait.  Sok sportoló használja edzés előtt vagy versenyek során, hogy fokozza a teljesítményt és csökkentse a fáradtságot.

  2. Bromelain: A bromelain az ananászban található enzim, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A sportolók gyakran használják a sérülések, például rándulások vagy ficamok kezelésére, valamint az izomfájdalom enyhítésére. Megtalálható néhány testsúlycsökkentő étrendkiegészítőben is.

  3. Csipkebogyó: A csipkebogyó gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, ami segíthet támogatni az immunrendszert és gyorsítani a gyógyulást, sebgyógyulást. Ez fontos lehet a sportolók számára az edzések utáni regeneráció során.

  4. Arnica: Az arnica egy olyan gyógynövény, amelyet hagyományosan használnak zúzódások és véraláfutások kezelésére. Arnica krémeket vagy géleket helyileg alkalmazhatunk az érintett területre, hogy csökkentsék a duzzanatot és a fájdalmat. Fontos azonban ellenőrizni, hogy nincs-e nyitott seb az érintett területen, mivel az arnica irritációt okozhat.

  5. Calendula (körömvirág): A körömvirág rendelkezik gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságokkal, amelyek segíthetnek a zúzódások és véraláfutások gyógyulásában. Körömvirágkrémet vagy -kenőcsöt lehet alkalmazni az érintett területen.

  6. Fekete nadálytő: zúzódások, ficamok, rándulások és egyéb sportsérülések, zárt baleseti sérülések okozta gyulladások, duzzanatok, véraláfutások hatékony kezelésére használják elsősorban krémek formájában.

 

Gyógyszeres megoldások

 

Ha és amennyiben a gyógynövények nem hoznak kellő mértékű enyhülést és gyógyulást, kiegészíthetjük a terápiát vény nélkül kapható gyógyszerekkel is. Az ízületi és izomfájdalom enyhítésére többféle típusú gyógyszer és módszer létezik. Néhány közülük:

  1. NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők): Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyulladást és enyhítik az ízületi és izomfájdalmat. Például ibuprofen, ketoprofén, dexkeoprofén, diklofenak és naproxen. Elérhetőek krém gél tabletta, kapszula, granulátum, szirup formájában.

  2. Topikális krémek és kenőcsök: Olyan helyi alkalmazású készítmények, amelyeket közvetlenül az érintett területre lehet felvinni. Ezek lehetnek gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók vagy hűsítő, izomlazító hatásúak. Például ibuprofen-gél, diklofenak krém, vagy mentolos krémek.

Fontos megjegyezni, hogy bármelyik fájdalomcsillapító vagy gyógyszer használata előtt ajánlott gyógyszerésszel konzultálni, különösen akkor, ha rendszeresen szedünk más gyógyszereket. Emellett fontos az is, hogy ne csak a tüneteket enyhítsük, hanem próbáljuk meg kideríteni azokat a mögöttes okokat is, amelyek az ízületi vagy izomfájdalmat okozhatják, és igyekezzünk ezeket kezelni és megelőzni a további sérüléseket.

 

Ficamok és rándulások kezelése

 

A ficamok és rándulások kezelése során fontos az azonnali és megfelelő intézkedések megtétele a fájdalom és a duzzanat csökkentése , valamint a gyógyulás elősegítése érdekében. Íme néhány jó tanács ezekre az esetekre:

  1. Nyugalom és pihenés: Azonnal álljunk meg és pihenjünk, hogy minimalizáljuk a sérülés súlyosságát és elősegítsük a gyógyulást. Kerüljük a terhelést az érintett testrészre, hogy ne súlyosbítsuk a sérülést.

  2. Jegelés: Azonnal helyezzünk hideg borogatást vagy jégcsomagot az érintett területre. Ez segít csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat. Fontos azonban a jegelés időtartamának korlátozása és a bőr védelme, hogy ne okozzunk fagyási sérüléseket. Ezt elkerülhetjük úgy, ha egy nem túl vastag törölközőbe, ruhába csavarjuk a jégpárnát és úgy helyezzük a sérült területre.

  3. Nyomás: Használjunk nyomást a sérült területen egy rugalmas kötszerrel vagy kompressziós pólyával. Ez segíthet csökkenteni a duzzanatot és támogathatja az ízületet vagy izmot.

  4. Felpolcolás: Emeljük fel az érintett testrészt, ha lehetséges. Ez segíthet csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat, valamint elősegíti a véráramlást a sérült területen.

  5. Fájdalomcsillapítók: Számos gyógyszer, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Azonban mindig kövesse a gyógyszerész utasításait a helyes és biztonságos adagolást és használatot illetően.

  6. Kompressziós kötszer vagy rögzítés: Ha szükséges, használjunk rögzítő kötszert vagy egyéb rögzítő eszközt, hogy stabilizáljuk  az érintett ízületet vagy izmot, és igyekezzünk kímélni azt a gyógyulási időszak alatt.

Fontos megjegyezni, hogy súlyosabb sérülések esetén, például törés vagy komolyabb ficam esetén, azonnal orvosi segítséget kell kérni. Emellett ha a fájdalom vagy a duzzanat súlyosbodik, vagy ha nem javul a sérülés állapota, forduljunk orvoshoz vagy szakemberhez segítségért és kezelésért.


Amennyiben személyes konzultációra lenne szükséged egy esetleges sportsérülés kezelése  terén, online rendelőnkben gyógyszertanácsadásra is tudsz időpontot foglalni.
Tovább a rendelőbe

 

Recent Posts

See All
bottom of page