top of page

Workshop, mint csoportos fejlesztés

Egyre gyakrabban találkozhatunk a workshop kifejezéssel, egyre több helyen kínálkozik ez a fajta fejlesztő csoportos foglalkozási forma. Mit is jelent valójában ez a kifejezés? Mi a célja ennek a szolgáltatásnak, illetve milyen témákban igényelhető ez a lehetőség DokiApp-tól? Alábbi cükkünkben ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.


A workshop szó szerinti fordításban műhelymunkát jelent, ami viszonylag tág fogalom, ezért sok szolgáltatás esetében használják ezt a kifejezést.

A DokiApp pszichológusai által tartott workshopok olyan csoportos foglalkozások, ahol az ismeretterjesztő tudásmegosztáson túl pszichológiai képesség- és kompetenciafejlesztés történik csoportos formában, indirekt módon.

Értelemszerűen a részvétel teljes mértékben önkéntes, tehát mindenki annyira aktivizálja magát egy ilyen eseményen amennyire szeretné. A klasszikus frontális előadásoktól eltérően a célunk, hogy teljes mértékben interaktívvá tegyük ezeket az alkalmakat és az adott foglalkozás tematikája gondolkodás és beszélgetés indító legyen. Ez segíthet abban, hogy olyan légkör alakuljon ki, ahol a résztvevők biztonságban érezhetik magukat és megoszthatják egymással a gondolataikat, dilemmáikat.


A DokiApp workshopjainak két fő célja van:


1. Prevenció

Prevenció vagy más néven megelőzés egy rendkívül fontos tényező, amelynek hangsúlyozása gyakran nem elég domináns a mentális egészség szempontjából. A mi célunk az, hogy az adott témakörben olyan ismeretterjesztő anyagot állítsunk össze, amely ösztönzi a résztvevőket arra, hogy foglalkozzanak a testi-lelki egészségükkel.


2. Mentális jóllét fejlesztés

A másik célunk pedig, hogy az interaktivitás egy ilyen workshopon ne csak abban merüljön ki, hogy a résztvevők kérdéseket tehetnek fel a szakembernek, hanem hogy konkrétan aktív részesei legyenek ezeknek az eseményeknek azáltal, hogy kiscsoportban megoszthatják tapasztalataikat vagy akár relaxációs technikákat próbálhatnak ki.


Milyen témájú workshopokat tartanak a DokiApp szakemberei?


Természetesen alkalmazkodunk az igénybevevő kéréseihez, ezért van arra is lehetőség, hogy konkrétan kért témában tartsunk ilyen foglalkozást. Amennyiben nincs pontos témamegjelölés, az sem gond, hiszen vannak javaslataink, amelyek olyan munka- és szervezetpszichológiai jelenségek köré épülnek, melyek mind egyénileg a munkavállaló, mind csoportosan a szervezet fejlődéséhez is hozzájárulnak:

  • Stressz és a kiégés felismerése, megelőzése, kezelése

  • Hibrid munkavégzés előnyei és hátrányai, stratégiák (időmenedzsment, célállítás, stb.)

  • Munka-magánélet egyensúly megteremtése és fenntartása

  • Életmóddal kapcsolatos tényezők (étkezés, testmozgás, alvás) jelentősége

  • Pszichoszomatikus megbetegedések háttere, figyelmeztető jelei

  • Munkahelyi testi-lelki elsősegély

  • Érzelmi intelligencia és reziliencia

  • Egyéb más aktuális témák

Legutóbbi workshopunk alkalmával egyik partnerünk, a Get Work Trend Kft csapatépítő programján volt szerencsénk egy másfél órás foglalkozást tartani. A workshop egy kvízjátékkal indult, amelynek köszönhetően az egészségügyi tudatosság növelése mellett a résztvevők jobban megismerhették a DokiApp szolgáltatásait. Ezt követően egy pszichológiai témájú workshop következett, ahol a stresszkezelési technikák mellett szó esett a munka-magánélet egyensúly fenntartását segítő stratégiákról, valamint kiscsoportos foglalkozás keretében a hibrid munkavégzés előnyeit és hátrányait boncolgattuk, végül pedig egy relaxációval zártuk az alkalmat.

Amennyiben felkeltette az alábbi lehetőség az érdeklődésedet, fordulj bizalommal a DokiApp csapatához bármilyen kérdés esetén.

bottom of page