top of page
Writer's pictureDokiApp

Az oltás hatása a menstruációra

A covid-19 oltás gyakori mellékhatásai közé tartozik a karfájdalom, láz, fáradtság. A menstruáció változása és váratlan hüvelyi vérzés nem szerepelnek a gyakori mellékhatások között, azonban egyre többen jelentkeznek, akik az oltás után tapasztalják ezeket az eseményeket.

A legtöbb ember, aki oltás utáni menstruációs zavarról számol be, azt tapasztalja, hogy a következő ciklusban visszaáll a normál vérzés.

Nincs bizonyíték a covid-19 védőoltás termékenységre gyakorolt káros hatásáról. Klinikai vizsgálatok során a nem kívánt terhességek hasonló arányban fordultak elő a beoltott és a be nem oltott csoportban. Asszisztált reprodukciós klinikákon a termékenységi mutatók és a terhességi arányok szintén nem mutattak különbséget a beoltott és be nem oltott csoportok között.


Minden Magyarországon alkalmazott covid-19 vakcina (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V, Johnson&Johnson, Covishield, Convidecia/CanSino) után jelentettek menstruációs változásokat. Ez arra utal, hogy a vérzészavar valószínűleg az oltásra adott immunválasz eredménye, nem pedig egy specifikus vakcinakomponensé.

Korábban a HPV elleni védőoltást szintén összefüggésbe hozták vérzészavarok kialakulásával.

Bár a menstruációs ciklusban oltás után megjelenő változások a bejelentések szerint rövid életűek, ennek alapos kutatása kiemelt fontosságú az oltási program sikere szempontjából.


Ha az oltás és a menstruációs ciklus megváltozása közötti kapcsolat megerősítést nyer, az lehetőséget ad a nők számára, hogy előre megtervezzék a potencionálisan megváltozott ciklusokat. Ez különösen fontos azon nők számára, akik a menstruációs ciklusuk előrejelzésével kívánják elérni vagy elkerülni a terhességet.


Akiknél több cikluson keresztül tartó vérzészavar észlelhető, vagy menopausa után újbóli vérzést tapasztal, mindenképp javasolt nőgyógyászati vizsgálat és az ilyen állapotokra vonatkozó szakmai irányelvek szerinti kivizsgálás/kezelés.



Doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n2211 A cikket fordította és szerkesztette: Dr. Kapás István szülész-nőgyógyász


Amennyiben úgy érzed, hogy egészségügyi gondjaid túlnőttek rajtad és szükséged lenne egy szakember segítségére, kattints IDE.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page