Epekímélő étrend: Mit együnk és mit kerüljünk epekő esetén?
- Pallagi Alexandra
- Mar 18
- 3 min read
Ahogy haladunk lefelé az emésztőtraktusban elérkezünk az epehólyaghoz, a gasztro cikksorozatunk következő részeiben tehát ennek az apró szervnek a problémáival ismerkedhettek meg. A diétát érintő cikkben az epekímélő étrendeket szeretném bővebben bemutatni Nektek, ezen belül is az epekövekkel foglalkoznék, hiszen ez a probléma lehet érdekes a legtöbb olvasó számára.

Sokan azt gondolják, hogy az epekövek akkor jelentkeznek, hogy ha valaki túlsúlyos és hosszú távon magas zsírtartalmú étrendet követ. Ez azonban korántsem így van. Tény, hogy a hosszútávú, koleszterinben gazdag étrend fokozza az epekő kialakulásának kockázatát, de ha valaki koplal, pont ugyanúgy epekő kialakulásának esélyét növeli.
Vajon miért?
Az epehólyag összehúzódásának (kiürülésének) tartós szünete ugyanis fokozza a kőképződést. Szóval amennyiben az epekővel kapcsolatos félelmeitek kapcsán kezdenétek diétába, semmiképp se a drasztikus módszereket válasszátok, hiszen a kockázat ebben az esetben nem csökken, sőt.
Mire kell figyelnünk a diétát illetően, ha epeproblémákkal küzdünk?
A legfontosabb, hogy figyelembe vegyük az egyéni toleranciát. Nem mindenkinek kell ugyanazt a diétát követnie, mert a legtöbb betegnek más az egyéni tűrőképessége. A legtöbben minimális változtatásokkal panaszmentességet érhetnek el, míg másoknak szigorúbb elveket kell követniük annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek a kellemetlen tünetek.
Amennyiben a probléma hátterében a túlsúly állt, kezdjünk életmódváltásba a későbbi problémák elkerülése érdekében, emellett támogassuk a szervezetünket azáltal, hogy könnyebben emészthető ételeket fogyasztunk.
Kezdjük egyből azzal, hogy naponta többször, egyszerre kisebb mennyiségű ételt fogyasszunk, ezzel is segítve az emésztésünket.
Na de miket ehetünk, mit érdemes elkerülnünk?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélünk, mindig a teljes kiőrlésű gabonafélék kerülnek az előtérbe. Epekő esetén azonban a bennük található nehezen emészthető rostok fokozhatják a panaszainkat.
Tipp: Vegyetek jó minőségű kovászos kenyereket a könnyebb emészthetőség érdekében.
Nem javasoltak azonban a magas zsírtartalmú töltött, hajtogatott vajas tészták. Kifejezetten erős panaszokat válthatnak ki, ha frissen, melegen fogyasztjátok őket.
A tejtermékek tipikusan az egyéni tolerancia körébe tartoznak, a legtöbb beteg az ételben használt tejtermékeket gond nélkül el tudja fogyasztani. Fontos azonban figyelni a termékek zsírtartalmára és a kevésbé zsíros opciót választani.
Tipp: Előnyösek lehetne a laktózmentes változatok!
A húsok kapcsán szintén a zsírtartalomra kell nagy figyelmet fordítanunk.
Ahogy korábban írtam, a probléma hátterében gyakran a magas koleszterinszint áll. Minél magasabb egy állati eredetű termék zsírtartalma, annál magasabb lesz a koleszterintartalma is!
Az epekövek kapcsán sokan panaszkodnak gyakori puffadásra. Annak érdekében, hogy ezeket a panaszokat enyhítsük, válasszuk a könnyebben emészthető, alacsonyabb rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.
Az apró magvas gyümölcsök, káposzta, karfiol és a szárazhüvelyesek kifejezetten magas rosttartalommal bírnak.
Tipp: Hámozással, áztatással, az első főzővíz elöntésével, valamint passzírozással a puffasztó hatás csökkenthető.
Fűszerezzünk változatosan, az erősen csípős fűszerek helyett részesítsük előnyben a zöldfűszereket, ezáltal a sóbevitelünk is csökkenthető.
A kávét mindig étkezéshez kötve fogyasszuk el, ezáltal csökkenthetjük a hasi panaszainkat. Ha reggel fogyasszuk el, akkor legyen a reggeli része. Délelőtt legalább néhány darab keksszel egészítsük ki. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem, ugyanakkor a szénsavas italokat jobb, ha kihagyjuk az étrendünkből.
Kerüljük a bő zsírban sült ételeket. A húsokat krumplit inkább készítsük sütőben , ezáltal csökkenthetjük a hozzáadott zsiradék mennyiségét.
Tipp: Használjunk sütőzacskót a finomabb eredmény érdekében.
Ne feledkezzünk meg a rágásról sem! Ha kapkodva fogyasszuk el az ebédet, nagyobb eséllyel jelentkeznek panaszok is. A rágás hatására már beindul az emésztő enzimek termelődése, tehát az alapos rágással a hasi panaszaink csökkennek.
Az epekő eltávolítását követően egy átmeneti, szigorú diétát kell tartani, majd szépen, fokozatosan visszatérhetünk a normál ételekhez, amit persze szintén egyénre kell szabni annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, változatos étrendet követhessünk panaszok nélkül.
Ha szeretnél orvosunkkal konzultálni, kattints az alábbi gombra és látogass el a DokiApp felületére:
Bình luận