top of page

Hogyan emésszük meg a karácsonyt?

Pallagi Alexandra dietetikus és Dr. Vajdics Judit gyógyszerész írása

Most egy másik szemszögből közelítjük meg a témát, ez pedig nem más, mint a

karácsonyi étkezéseket követő emésztőrendszeri panaszok.


Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk a kontrollvesztésre. Az egész éves stressz, diéták sora után másra sem vágyunk, csupán arra, hogy nyugalomban mindent elfogyasszunk, amit a karácsonyi asztal rejt.

A legtöbbünkben ilyenkor is jelen van a gondolat, miszerint hamarosan „Életmódot váltok!”, ezért az általunk utolsónak hitt alkalommal még teleesszük magunkat, hogy előre pótoljuk azokat a finomságokat, melyekről - tévesen - azt gondoljuk, hogy egy életmódváltás során nem lehetnek az étrendünk részei.


A Karácsonyi időszak alatt fontos szerepet kapnak az étkezések, de fontos, hogy a kontrollt ne veszítsük el. Élvezzük az ételeket, de igyekezzünk mértéktartóak lenni annak érdekében, hogy a kellemes, meghitt, nyugtató érzés helyett emésztőrendszeri tüneteink uralják az ünnepi napokat.


Mi történik akkor, ha az idei évben ezt még nem sikerült elsajátítanunk és jelentkeznek a panaszok?

Dietetikai és gyógyszerészeti szempontból is szeretnénk ellátni olvasóinkat néhány hasznos jó tanáccsal, hogy jó emlékekkel zárhassuk az ünnepi időszakot.

Hasmenés/hányás

A diétát illetően hasmenés és hányás esetén mindenképpen kerülendőek lesznek az erősen fűszeres, csípős és bő zsírban sült ételek. Nehéz emészthetőségük miatt tovább ronthatják a már meglévő panaszokat.

A főtt burgonya, rizs mellett nyugodtan fogyaszthatunk a grillezett húsokból is, de az adagok nagyságát csökkentsük, mindemellett elengedhetetlen, hogy figyeljük a testünk jelzéseit, és amennyiben a harmadik falat után azt érezzük, hogy a hányinger vagy hasi fájdalom újra jelentkezik, fejezzük be az étkezést.


Hányinger esetén továbbá sokat segíthet, ha apró kortyokban hideg vizet iszunk.

Szintén fontos, hogy ilyen esetben kerüljük a konyhát, ugyanis az ott terjengő illatok fokozhatják a panaszainkat.


Ha a fenti ajánlások ellenére is gond van:

  • Hányinger esetén Daedalon tablettát, gyerekeknek gyömbér tartalmú nyalókát adhatunk.

  • Hasmenés esetén az orvosi széntabletta megköti a toxinokat, bár a székletet feketére színezi, illetve a loperamid tartalmú készítmények azáltal, hogy csökkentik a bélperisztaltikát (Lopedium, Imodium) hatékony segítségként szolgálhatnak.

  • Fontos az elvesztett sók pótlása, amit a különböző ORS készítmények, biztosítanak (kicsiknek HIPP ORS, nagyoknak pl. Sodioral).


Székrekedés

Székredekés esetén a megnövelt rost- és folyadékbevitel fog megoldást nyújtani számunkra.

Hogyan érhetjük el ezt?

  • Ne feledkezzünk meg a zöldségekről, minden főétel mellé együnk savanyúságot, párolt zöldséget is a krumpli, rizs mellett.

  • Figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, ezzel az emésztési folyamatokat is segíteni fogjuk. Hiába eszünk rostdús ételeket, ha a folyadékbevitel nem megfelelő, a rostok nem tudnak továbbhaladni.


A természetes megoldások (pl. útifűmaghéj, szenna tea. aszalt szilva vagy savanyú káposzta lé, Hunyadi János, Ferencz József gyógyvizek) mellett pl. a glicerines kúp vagy klizma gyerekeknek és felnőtteknek is gyors megkönnyebbülést nyújthat, de aki ennek nem híve, választhat a könnyen adagolható és Dulcolax csepp vagy tabletta , illetve a szenna kivonatot tartalmazó Tisasen tabletta közül.



Puffadás, hasi görcsök, reflux

A fenti panaszok hasonló módon védhetőek ki.


  1. Mértékletesség – mindent megkóstolhatunk, de nem kell mindenből teljes adagot szednünk

  2. Bő zsírban sült ételek mellett nagyobb arányban fogyasszunk natúr húsokat

  3. Tartsunk szünetet a fogások között

  4. Erősen fűszeres ételek ebben az esetben is problémát okozhatnak, mennyiségüket csökkentsük le. Nyugodtan megkóstolhatjuk a pikánsabb fűszerezésű húsokat is, de nem kell mindenbe piros arany 😉

  5. Amennyiben a főétel elfogyasztását követően tele vagyunk, a desszertet időzítsük inkább a délutáni kávé mellé, itt is törekedjünk a mértékletességre.

6. Egy kis séta csodákra képes! Azon túl, hogy a friss levegő a szellemi frissességünknek is jót tesz, az emésztési folyamatok beindításában is nagy szerepet játszik.

Ha a fenti tippek kevésnek bizonyulnak, a gyomorsavtúltengés, reflux hatékony ellenszere lehet a kalcium- és magnézium-karbonátot tartalmazó Rennie, továbbá a Gaviscon, ami amellett, hogy bevonja a gyomor nyálkahártyát, így védelmet biztosít a feleslegben termelődő gyomorsav ellen, kismamáknak is biztonsággal adható.

Ha még emellett is kellemetlen tüneteket tapasztalunk, kérhetünk pantoprazol vagy ranitidin tartalmú készítményeket a gyógyszerészünktől. Kiváló segítség lehet az emésztés gyorsítására, a gyomortartalom mielőbbi lebomlását és áthaladását elősegítő emésztő enzimek bevitele, pl. Kreon, Mezym Forte, Dipankrin stb.

Hasi görcsök esetén No-Spa vagy Drotaverin, illetve Buscopan javasolt. Sokak által kedvelt a Salvus gyógyvíz is.


Minden fent felsorolt tünet mellett érdemes megtámogatni a szervezetünket probiotikumok szedésével. Ezzel a témakörrel egy jövőbeni cikkünkben bővebben foglalkozunk majd.


Bízunk benne, hogy a mostani jó tanácsokkal mindenkinek sikerül meghitt, áldott és emlékezetes ünnepeket eltöltenie szerettei, barátai körében.


A DokiApp felületén a cikk szerzőihez is van lehetőség dietetikai és gyógyszertanácsadás konzultációs időpontot foglalni.
TOVÁBB A RENDELŐBE

bottom of page