top of page

Mi az a telemedicina?


Az egyetemen úgy mondták, hogy nincs jobb gyakorlat, mint az elmélet, így első lépésként a telemedicina rövid fogalmát szeretnénk bemutatni Neked:


“Telemedicina alatt minden olyan infokommunikációs technológia által támogatott egészségügyi (orvosi) tevékenységet értünk, amikor az ellátás, vagy annak bizonyos része (pl. diagnózis felállítás, tanácsadás stb.) nem kötődik az egészségügyi szereplők (orvos, beteg) fizikai jelenlétéhez.”


Még rövidebb megfogalmazással, nem az egészségügyi szereplők utaznak, hanem az adatok áramlanak. Ez azért jó nekünk, mert a teljes ellátási folyamatot nézve, a telemedicina gyorsabb, modernebb, idő- és költséghatékonyabb ellátást kínál. 2020 márciusa előtt nem nagyon volt ismert ez a fogalom, viszont a pandémia meghozta a kellő reflektorfényt a már évek óta fejlesztés alatt álló témának.


Hogyan csinálja ezt a DokiApp?

Orvosi és pszichológiai csapatunk gondosan válogatott szakemberekből áll, így pácienseinknek a legmagasabb színvonalú szolgáltatást kínáljuk. A DokiApp kiemelt célja, hogy olyan megoldást nyújtson, ami a hazai egészségügyi helyzetre leginkább jellemző hosszú várakozási időt, valamint az ebből fakadó öndiagnózist előzi meg azokban a helyzetekben, amikor akár otthon követhető szakmai tanácsokkal is ellátható a probléma A DokiApp-nál egy orvosi konzultáció általában 10-15 percig, egy pszichológiai konzultáció 30 percig tart. A leadott konzultációs igényt követően munkanapokon és hétvégén 9-18 óra között pár perc alatt tudunk online orvosi konzultációt biztosítani, pszichológiai konzultációt pedig 1 napon belül. A legjobb pedig, hogy ezen időtartamokon (18 óra után, 9 óra előtt és egész hétvégén)kívül is elérhető a szolgáltatás, viszont ilyenkor megnőhet a várakozási idő. Így megszűnhet az aggódás, és a felesleges szabadságkérelem, hiszen akár munka után, vagy hétvégén is tudsz konzultálni egy orvossal otthonod kényelméből, a könnyen elérhető online rendelőnkből.


Tudtad-e?

A KSH felmérése szerint, az évente 65 millió háziorvosi eset 80%-a végződik úgy, hogy nem szükséges szakrendelés vagy képalkotó diagnosztika. Tehát 10-ből 8 esetben elég az, amit a háziorvos mond... vegye be ezt, tegye azt, feküdjön le, pihenje ki, stb. Ebben a megvilágításban, ezeket a látogatásokat el lehetett volna intézni egy gyors orvosi videóhívással. Így a következőket tudod megspórolni: nincs utazás és nincs fölösleges hiányzás,, A gyors és szakszerű egészségügyi válasz pedig pszichológiai megnyugvást biztosít. . Nyilván nem tudunk és nem is lehet minden esetet csak telemedicinális úton kiszolgálni, de mégis, ha csak az 1%-át kezeljük 65 milliónak, az már 650.000 videóhívás.


Miben más a DokiApp?

Amikor ellátásra van szükségünk, gyakran egy asszisztencia vonalat kell először felhívni, akik kiközvetítenek egy ellátó partnerhez, ahol gyakran csak napokkal később fogadnak. Sajnos a probléma jelentkezése után hosszú idő telik el, míg egészségügyi szakszemélyzettel tudunk találkozni. Ezzel szemben a DokiApp-nál nem egy telefonszámot kell hívni, hanem az applikációnk keretén belül online videóhívást tudsz kezdeményezni. Tehát egy DokiApp hívásindításkor, nem kell feleslegesen egy portásnak is elmondani, hogy mi a panaszod, hiszen rögtön egy szakemberhez fut a hívásod, aki teljes szakértelemmel tud feléd fordulni és segíteni egészségügyi problémád kapcsán. Ugye milyen jó lenne, ha nem kellene 3 emberen keresztül átjutva órákat, vagy sokszor napokat várnod, hogy el tudd érni orvosodat?

Érdekel hogyan működik a szolgáltatás és mikor érdemes igénybe venni?

Összefoglaló videóinkból könnyen megtudhatod, 3*3 percben.



A DokiApp lakossági árazása az Employee Care felhasználókra nem vonatkozik, mivel számukra a munkáltató fizeti a szolgáltatást


De mi a legnagyobb előny mind közül?

Természetesen fontos tényező az idő- és költségfaktor, de van egy dolog, amely ennél is fontosabb. Ez nem más, mint a prevenció vagy kicsit továbbgondolva, a szekunder prevenció, ami létfontosságú is lehet. Itt szükségesnek érzem a két fogalom tisztázását:


Prevenció: magyarul "megelőzés". Azon orvosi és nem orvosi egészségügyi eljárások, életviteli módok, valamint motivátorok, amelyek célja a betegségek megelőzése, korai felismerése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.


Szekunder prevenció: célja a betegségek korai, rejtett, még panaszt nem okozó szakban való felismerése. Ezáltal a beteg jó eséllyel, kisebb károsodással, alacsonyabb költséggel gyógyítható.


A legfőbb különbség az, hogy elsőnél még nincsen kialakult betegség, mert megelőzzük, a másodiknál már lappanghat, de nagyon korai fázisban felfedezzük. És itt jön képbe egy nagyon fontos tényező, hogy a sikeres prevenció és a korai diagnózis nagyban csökkenti a szakellátási igényt és a kialakuló krónikus megbetegedéseket.

Alapvetően egy krónikus betegségben szenvedő személynek 3 havonta kell szakorvoshoz fordulnia, gyógyszerfelírás, labor, kontroll vagy más kiegészítő vizsgálat céljából. A telemedicina nyújtotta gyors és egyszerű orvos beteg találkozások sokszor lehetőséget biztosítanak, a gondozott krónikus betegségek utánkövetésére. Sőt, sokszor már nagyon korai fázisban felfedezhetők olyan súlyos, kezeletlen betegségek, mint a magasvérnyomás vagy a cukorbetegség, melyeknél a prevenció nagyon fontos és szükséges, mert így nem kizárt, hogy a háziorvos is képes kezelni a betegségét.


Mindez hogyan lehetséges?

A telemedicina alacsony belépési korlátjának, egyszerűbb és gyorsabb használatának köszönhetően sokkal sűrűbben és preventívebb szemlélettel konzultálhatunk orvosunkkal, aki folyamatosan tudja monitoringozni és naplózni állapotunkat, így hamarabb veheti észre bármilyen krónikus betegség kialakulásának a valószínűségét. Ezen túlmenően, ha jól kontrollált egy-egy páciens, akkor tovább csökkenthetőek a későbbi súlyosabb szervkárosodások vagy szövődmények.

A preventív konzultációk mellett a telemedicina tökéletesen tudja helyettesíteni azokat a találkozókat, ahol a cél a gyógyszerfelírás, kontroll, leletértékelés vagy alap diagnosztikai mérések.

Sosem volt még ilyen egyszerű tenni valamit a fizikai, vagy mentális egészségünkért, mint most a telemedicinával.

Most pedig a bizonyítékok!

Létrehoztunk egy fókuszcsoportot, ahol egy a DokiApp-ot használó cég, munkavállalói és vezetői visszajelzéseit vizsgáltuk a szolgáltatással kapcsolatban. Ahol az alábbi kérdéseket tettük fel:


Mit jelent számodra a DokiApp?

A legtöbb válaszadó a következő szavakat, gondolatokat emelte ki:

  • biztonság

  • segítség

  • non stop elérhetőség

  • gyorsaság

  • fizikai úton lehetetlen lenne ilyen gyorsan ellátást kapni

  • szakmaiság

  • sokkal alaposabban járják körbe a problémát a DokiApp orvosok

  • innováció

  • előrelépés a gyógyulásban

  • következő generációs orvoslás

  • életminőséget javítja

Számomra a digitális egészségügy azt jelenti, hogy...(fejezd be a mondatot)
  • ...nem kell többet sorban állnom más egészségügyi intézményekben

  • ...bárhol és bármikor kaphatok egészségügyi ellátást, választ a kérdéseimre

  • ...saját otthonomban gyógyulhatok anélkül, hogy ki kellene mozdulnom

  • ...nem kell interneten keresnem a válaszokat egészségügyi kérdéseimre, amivel megóvom magamat a riogatástól és a veszélyes öndiagnosztizálástól

  • ...nem kell szabadságot kivennem, hogy először szakemberrel beszéljek

  • ...nem kell közös levegőt venni másokkal

  • ...nem teszem ki magam a továbbfertőződés lehetőségének, nincsenek közös rendelőben való várakozások

A telemedicina már sokak életébe elhozta azt a változást, ami számukra is fontos volt: több időt, kevesebb felesleges várakozást és hatékonyabb egészséggel kapcsolatos ügyintézést. A telemedicinával nem csak a mindennapjaidat tudod megkönnyíteni, de egy olyan lépést tudsz tenni az egészséged felé, amit szervezeted is biztosan meghálál majd!



Használd ki Te is a céged által biztosított telemedicina juttatást vagy ha még nem rendelkeztek ilyennel, keressetek minket bizalommal. Kattints IDE.


bottom of page