top of page

Mit tartalmazzon otthon a gyógyszeres doboz, a „házi patika” télen?

Mindannyiunk számára elsődleges szempont, hogy szeretteinket, családtagjainkat biztonságban, egészségben tudjuk az év minden időszakában. Az iskolai szünet után, valamint a téli sportok szezonjában ismét tanácsos és időszerű átnézni otthoni gyógyszerkészletünket. Cikksorozatunk első részében ezeket a legfontosabb kérdéseket tekintjük át.



Kiemelkedően fontos szempont, hogy az otthoni gyógyszeres doboz könnyen hozzáférhető helyen legyen, melyben a készítmények személyre szabottan, lehetőleg hatástani csoportok szerint osztályozva érhetőek el a saját csomagolásukban, a használati útmutatóval együtt, így nehezebb őket összekeverni.

Itt szót kell ejtenünk a különleges elvárásokról, esetleges gyógyszerérzékenységről, a már meglévő alapbetegségek miatt szedett állandó gyógyszerekről, rendszeresen szedett étrend kiegészítőkről stb. Mielőtt bármit beszednénk, mindenképp olvassuk el a gyógyszerek használati utasítását, leginkább a használat előtti fontos tudnivalókat (pl. mely esetekben nem szedhető), a tárolási feltételeket és az eltarthatóságra vonatkozó részeket.


Láz- és fájdalomcsillapító – a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) olyan készítmények, amelyek a lázat, a fájdalmat, és - a paracetamol hatóanyagot kivéve - a gyulladást is csökkentik.

A vény nélküli kapható gyógyszerek közül a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok a paracetamol, az ibuprofen, a metamizol-nátrium és az acetilszalicilsav. Gyermekeknek paracetamol vagy ibuprofen tartalmú szirup, valamint metamizol-nátrium tartalmú csepp kapható vény nélkül. A terhesek, az asztmás betegek, valamint a véralvadási problémákkal küzdő betegek számára betegbiztonsági okokból a paracetamol tartalmú készítmények javasoltak.


Megfázás elleni készítmény – ezek olyan, több hatóanyagot tartalmazó kombinált készítmények, amelyek enyhülést hoznak a megfázás és az influenza tüneteinek előfordulása esetén – lázat, fejfájást, torokfájást, orrdugulást, hurutos köhögést csillapíthatnak. Mivel a legtöbb készítmény érszűkítő hatással rendelkezik, emiatt a magas vérnyomással küzdő betegeknek a gyógyszerésszel történő előzetes konzultációt követően javasoltak.


Orrcsepp, orrspray – az orrdugulás kellemetlen tüneteinek enyhítésére az emberek túlnyomó többsége használ orrcseppet vagy orrsprayt. E célból a következő hatóanyagokat javasoljuk a leggyakrabban: xylometazolin, oxymetazolin vagy tramazolin. Ezeken túlmenően orröblítés, vagy kisebbeknek a különböző orrszívók használata javasolt a széles körben elterjedt izotóniás vagy hypertóniás tengervizes sóoldatok alkalmazásával egyidejűleg.


Torokfertőtlenítő – választhatunk cukorkát vagy spay-t. Praktikus olyan gyógyszerformát választani, amit felnőttek és gyerekek egyaránt használhatnak.


Köhögéscsillapító, köptető a torokfájást követően vagy azzal párhuzamosan alakul ki az ún. száraz köhögés, amelynek legfőbb tünetei az irritatív, ingerszerű, rohamokban jelentkező, gyakran „ugató” köhögés, ami nehezen csillapodik és gyakran az éjszakai alvást is megnehezíti. Erre köhögéscsillapító adása szükséges.  Amint a köhögés átfordul produktív, hurutos köhögésbe, amikor már váladék van a torkunkon, akkor köptető hatású gyógyszerre szükséges váltani, hogy a felhalmozódott váladék minél hamarabb kiürüljön a légutakból. 


Probiotikum – jótékony baktériumtörzseinek köszönhetően védi és helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, de bizonyítottan hatékony kiegészítője lehet a különböző bőrgyógyászati és idegrendszeri kezeléseknek, antibiotikum kúráknak és hányással, hasmenéssel járó állapotoknak.


Multivitaminok – számos lehetőség közül választhatunk, kérjük ki a gyógyszerész tanácsát vásárlás előtt.


Nagyon fontos, hogy házi patikánkat hűvös, száraz, fénytől védett helyen, 25 Celsius fok alatt, gyermekektől elzárva kell tárolni. Érdemes figyelemmel kísérni és rendszeresen ellenőrizni a gyógyszerek szavatossági idejét. Lejárt szavatosságú gyógyszert nem biztonságos beszedni. A lejárt szavatosságú gyógyszereket nem szabad a háztartási hulladék közé dobni, mert a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek. Ezeket a készítményeket a patikában ingyen átveszik és elküldik megsemmisítésre.


Amennyiben kérdésed merül fel, online rendelőnkben gyógyszertanácsadásra is tudsz időpontot foglalni.
Tovább a rendelőbe

 

Recent Posts

See All
bottom of page