top of page

Ünnepek biztonságosan? Bővebben a koronavírus tesztek típusairól

A karácsonyi ünnepek közeledtével mindannyiunkat foglalkoztatja a kérdés, hogyan tudnánk biztonságosan családtagjainkkal együtt ünnepelni, még akkor is, ha csak kis létszámban. Természetesen elsődleges, hogy a legenyhébb tünetek észlelése esetén (fejfájás, gyengeség, torokkaparás, köhögés, izületi- és izomfájdalom) minden esetben maradjunk otthon és ne kockáztassuk az esetleges fertőzés továbbadását.


Ma a piacon több módszer is elérhető a COVID-19 fertőzöttség kizárására. Fontos azonban tudnunk, hogy az elérhető gyorstesztek inkább a fertőzés igazolására hatékonyak, mintsem annak kizárására. Emellett fontos kiemelni, hogy a fertőzés korai szakaszában (az első 48-72 órán belül), amikor még a tünetek sem igazán jelennek meg, a tesztek hatékonysága is korlátozott a vírus kimutatására.



Tudni érdemes, hogy ma Magyarországon két fajta gyorsteszt érhető el. Az egyik az úgynevezett antigén, másik pedig az antitest gyorsteszt.

Ezek előnye, hogy gyorsan és relatíve olcsón beszerezhetőek és 10-15 perc elteltével megkapjuk az eredményt is.


Az antitest gyorsteszt a vírusfertőzéssel kapcsolatos úgynevezett immunválasz során kialakuló antitestek kimutatására alapszik – egy csepp vér segítségével jelezni az éppen aktív vagy lezajlott fertőzést. Ennek az eljárásnak a legnagyobb hátránya, hogy sokszor csak később képes kimutatni az antitesteket, illetve idős vagy tünetszegény hordozók esetén nincs elegendő kimutatható ellenanyag, így a teszt jelezhet hibásan negatív értéket is, így ezek a tesztek talán a legkevésbé alkalmasak szűrés szempontjából. Amennyiben felmerül bennünk, hogy már átestünk a fertőzésen, érdemes az antitestek laboratóriumban történő meghatározása.


Az antigén gyorsteszt során orr-garat vagy orr-szárny mintavétel történik speciális mintavételi pálcával, majd a mintából a vírus fehérjéjét mutatják ki egy teszt kazettán. A vizsgálat gyors, egyszerű és kifejezetten hatékony a klinikai tüneteket is mutató egyének estén - a fertőzés harmadik napjától. Az eljárás azonban csak 50-60%-os hatékonyságot mutat a fertőzés korai szakaszában, illetve a tünetmentes hordozók esetében.


Napjainkban még mindig az úgy nevezett PCR vizsgálat jelenti a legbiztosabb eljárást a vírus kimutatásában. Itt az orr- és szájgaratból történik a mintavétel speciális pálcával, majd a vírus örökítő anyagát mutatják ki. Az eljárás maga szintén gyors és egyszerű, azonban maga az azonosítás minden esetben órákat vesz igénybe (2-6-24 óra).


Összefoglalva elmondható, hogy az antigén gyorstesztek azonnali és hatékony eljárásként alkalmasak a fertőzés igazolására, mégis könnyedén kelthetnek hamis biztonságérzetet a fertőzés korai szakaszában. Ha valaki biztosra szeretne menni, természetesen tünetmentes állapotban, 72 órán belül levett 2 negatív eredményű antigén gyorsteszt eredménnyel és az ünnepekhez mérten elvárható megfelelő védőtávolságot tartva, sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk szeretteinket.


bottom of page