top of page

Hogyan lehet változtatni a karácsonyi szokásokon?

December közepe felé már érdemes megtervezni, hogy az idei évet hogyan szeretnénk lezárni. A karácsony közeledtével a munka mellett az otthonunk takarítása, az ajándékok és az ünnepi étkezések alapanyagainak a beszerzése, illetve a rokonokkal való egyeztetés a karácsonyi látogatásokról még stresszesebbé teszik a mindennapokat.

Mi lenne, ha ez a karácsony most más lenne, mint az eddigiek?

Az elmúlt két évben a pandémiai miatt már sokan az előírások betartása, illetve az idős és beteg rokonok védelme érdekében kisebb körben és kevesebb felhajtással tartották meg a karácsonyi napokat. Ez sokaknak lemondásokkal járt, azonban többeknek a szűk családi együttlét nagyobb elmélyülést és békés, nyugodt, befelé fordulós, pihenős napokat hozott.



Idén már teljes szabadsággal lehetne a régi szokások és hagyományok szerint ünnepelni, azonban egyre több emberben fogalmazódik meg annak az igénye, hogy az előző évek tapasztalatai alapján egy nyugodtabb, kevésbé rohangálós és kevesebbet készülődős karácsonyuk legyen.


A fiatal felnőttek sokszor szívesebben lennének már Szentestén a párjukkal és nem a családjukkal. A kisgyermekes családokat fárasztja a kötelező rokonlátogatás. A rokonokat fogadó családok bele vannak fáradva a stresszes és költséges előkészületekbe és az étkezések lebonyolításába.

Az ajándékozási szokásokon is lehetne változtatni. Sok helyen, főként, ahol már felnőttek a gyerekek, mindenki megajándékozása helyett egy embert lepnek csak meg névhúzással kisorsolva egy előre meghatározott értékben.


A karácsony előtti költekezést sokan teherként élik meg és a kiadások visszafogása nem függ össze feltétlenül a válsággal, hanem egyre több embert zavarja a túlzásba vitt fogyasztás.

Egyre többen vágynak a fárasztó napok helyett valódi pihenésre és ezért inkább elutaznak és kényeztető wellness szállodában vagy akár külföldön töltik az ünnepi napokat.


Ha igazán jól akarjuk érezni magunkat idén karácsonykor, akkor el kell engednünk az irányítási vágyunkat. Azokat a gondolatok, amelyek arról szólnak, hogy mikor, minek kell történnie; kinek, mit kell tennie; mit kell ilyenkor enni, és hová kell menni. Érdemes elengedni a dátumokhoz való ragaszkodásunkat és hagyni magától kialakulni, hogy ezekben a napokban a családtagokkal és a barátokkal mikor találkozunk. Valójában teljesen fölösleges azon stresszelni, hogy bizonyos találkozások december melyik napjára esnek. Azt a döntést, hogy éppen 24-én, 25-én, és 26-án ünnepeljünk, bizonyos emberek hozták meg a múltban.


Végtére is szabadságunkban áll idén másként dönteni, hogy ezáltal ne legyen vita vagy ne is alakuljon ki hatalmi harc, és végre ne az legyen a fontos, hogy kinek van igaza, hanem az, hogyan leszünk mindannyian a lehető legboldogabbak. Ahhoz, hogy változtatni lehessen a szokásokon, először magunkban kell megfogalmazni, hogy mire is vágyunk valóban és ahhoz mit kell tennünk. Utána lehet a párunkkal és a családunkkal egyeztetni és megtalálni azokat a lehetséges kompromisszumokat, amikkel közelíteni tudunk a vágyott állapot felé.

Az emlékezetes karácsonyhoz végtére úgyis az együttlét melegségére, a jószándékkal készített étel ízére és az ajándékokat bontogató gyerekek örömére van szükség.

Recent Posts

See All
bottom of page