top of page
Writer's picturePallagi Alexandra

Mindent az édesítőszerekről

„A hozzáadott cukor használatát mellőzni kell, helyette energiamentes édesítőszerek használata javasolt.” - Hangzik el szinte minden diétás tanácsadás alkalmával, de mire is gondolunk, amikor az édesítőszerekről beszélünk? Mit kell tudunk a témával kapcsolatban laikusként?


Fontos, hogy rengeteg tévhit kering a cukorral és annak helyettesítésével kapcsolatban. Azokban a diétákban, ahol a cukrot teljesen mellőzni kell, ott a barnacukor/nádcukor sem opció, ahogyan a kókuszvirág cukor és különböző szirupok sem. A különböző édesítőszer típusokat csoportosítottam, így mutatom be őket a könnyebb érthetőség érdekében.

 

Mesterséges(intenzív) édesítőszerek (aszpartám, ciklamát, Aceszulfám -K alapúak): tabletta vagy folyadék, energiamentesek, hasi panaszokat a javasolt mennyiségben fogyasztva nem okoznak.

 

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorú biztonságossági vizsgálatoknak – melyek akár 10 évig is eltarthatnak – veti alá ezeknek a kémiai anyagoknak a használatát, fogyasztását. Tény, hogy nem természetesek, de a csomagolásokon feltüntetett megengedett napi bevitel (ADI) az a mennyiség, melyet bátran fogyaszthatsz minden egészségügyi probléma nélkül.

Többségük változatlan formában ürül ki a széklettel vagy vizelettel, nem bomlik le a szervezetben.


Azzal kapcsolatban, hogy képesek-e felhalmozódni a szervezetben megoszló véleményeket találunk, vannak kutatások, amelyek azt bizonyították, hogy megváltoztathatják a bélflóra összetételét, valamint az ízérzékelésünket és az inzulinháztartást is.


Amennyiben energiamentes édesítő anyagot kell használni, pl egy cukorbetegség következtében, használhatóak ezek a termékek, de csakis kisebb mennyiségben. Amennyiben ellenérzések merülnek fel bennünk a termékek kapcsán, célszerű természetesebb édesítőszereket választani.


Az aceszulfám-K volt az az édesítőszer alap, mellyel kapcsolatban merültek fel kételyek, egy időre a forgalomból is kivonták rákkeltő hatása miatt. Később visszakerült a forgalomba. Ennek az az oka, hogy a kísérletekben egereknek akkora mennyiségű aceszulfám-K-t adtak, melyet mi emberek nem fogyasztunk el.

A ciklamátok egy része fel sem szívódik, viszont egyeseknél mérgező anyagot termelnek belőle a bélflóra alkotói.

Felhasználhatóak főzéshez, sütéshez abban az esetben, ahol nincs szükség cukorra,mint masszaképző anyag (pl kekszek)

Egy fontos érv szól az intenzív édesítőszerek mellett, ez pedig az ár. Vannak helyzetek, ahol ennek különösen nagy figyelmet kell szentelnünk és ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy drága édesítőszereket vásároljunk, ezekhez a termékekhez tudunk a legjutányosabb áron hozzájutni.


Cukoralkoholok (eritrit, xilit, maltit, mannit)

Különféle szénhidrátok redukciójával előállított alkoholokról van szó, az elnevezés a kémiai alkoholos csoportból ered. Általában gabonák (pl. kukorica) szárából és héjából állítják elő őket.

Édes ízű, színtelen, kristályos anyagok. Energiatartalmuk ugyan alacsonyabb a cukorénál, de tartalmaznak kalóriát, szénhidrátot, így a vércukorszintet is emelik és inzulinválaszt is kiváltanak. Szigorúan véve beleszámolandók az étrend szénhidrát-keretébe.

Kivétel ez alól az eritrit, ami nem emeli a vércukorszintet és nincs felszívódó szénhidrát-tartalma!

Bizonyítottan fogszuvasodás-ellenes hatásuk van, a legtöbb rágógumi xilitet tartalmaz. 

Nagy mennyiségben senkinek sem javasolt, de ha természetesebb megoldást keresel, használj otthon eritritet. Kiválóan alkalmazható sütéshez-főzéshez.

 

Eritrit: energiamentes, nem okoz hasi panaszokat. Kapható kristályos/por formában. Nem karamellizálható, élesztőt felfuttani sem tudunk a segítségével.

 

Xilit/nyírfacukor: cukoralkohol, van energia és szénhidrátartalma. Fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet a hasi panaszok elkerülése érdekében. Nem karamellizálható.

 

Nem javasolt a beépítésük puffadásra hajlamosaknak, gyulladásos bélbetegségben.

A xilit például a nemalkoholos eredetű zsírmáj és a metabolikus szindrómának kedvez sejtszinten igazolva.

A mannitról, maltitról azért nem esik külön szó, mert ezeket leginkább bolti termékek (kekszek,csokoládék) édesítésére hazsnálják, más formában nem találhatóak meg a bolti forgalomban.

Ezek szintén hatással vannak a vércukorszintünkre, van energiatartalmuk. Nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatással rendelkezhetnek

.

Stevia: növényi levelekből vonják ki, tabletta/por/folyadék formában is elérhető. Probléma: ahol édesít, ott keserű mellékíze van.

Azok a termékek, amelyek a steviozid glikozidokat tartalmazzák nagyobb mennyiségben, nem rendelkeznek mellékízzel.

 

Fruktóz: alacsony a glikémiás indexe, lassabban emeli a  vércukorszintet, emiatt korábban előszeretettel alkalmazták cukorbetegek étrendjében. Ugyanúgy van energia és szénhidráttartalma, hosszú távú fogyasztása emelte a zsírmáj, illetve köszvény kialakulásának kockázatát.

 

Negyedannyi ugyanannyi/négyszeres erősségű édesítőszer (eritrit és stevia keveréke)

Előnye abban rejlik, hogy a stevia és eritrit kombinációja során minkét anyag negatív hatása csökken. Az eritritnek köszönhetően nem érezhető a stevia keserű mellékíze és a stevia miatt jóval kevesebb elég belőle, mintha csak eritritet használnánk.

A neve arra utal, hogy amennyiben a receptünk 100 g cukrot ír, ebből 25 g ugyanolyan édesítő erővel fog rendelkezni.


A DokiApp felületén a cikk szerzőihez is van lehetőség dietetikai és gyógyszertanácsadás konzultációs időpontot foglalni.
TOVÁBB A RENDELŐBE

 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page