Egészségtudatos nassolás az irodában
- Pallagi Alexandra

- Nov 24
- 3 min read
Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a délelőtti vagy délutáni órákban hirtelenellenállhatatlan nasi iránti vágyat érzett, legyen akár otthon, akár az irodában. Sokszor nem azért iktatunk be nasikat, mert éhesek vagyunk. A döntés mögött állhat az unalom, fáradtság, stressz , de akár a szomjúság is, ugyanis a szomjúságot gyakran rosszulismeri fel a szervezetünk és akkor is eszünk, amikor a szervezetünknek folyadékra lenneszüksége.

A nasi utáni vágy megjelenésekor a legtöbben az irodában elhelyezett automaták, illetve azotthoni szekrény csokis fiókja felé veszik az irányt, a finomságok elfogyasztása után pedigmegjelenik a bűntudat. Pedig a nassolás a kiegyensúlyozott étrend része lehet, nem kell ráellenségként gondolnunk. Kifejezetten jól jöhet egy kisétkezés akkor, ha 2 főétkezés között 5-6 óránál több telik el. Egy előre megtervezett, átgondolt snack ugyanis segít az energiaszint éskoncentráció fenntartásában és a napi étrendünket is változatosabbá teheti.
Mire figyeljünk oda az irodai nasik megválasztásánál?
Mindig legyen nálunk gyümölcs. Édes ízük csökkenti a nasi utáni vágyat és avitaminraktárak feltöltésében is segíteni fog.
Tipp: A gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ha önmagukbanfogyasztjuk őket, gyorsan megéhezünk a vércukorszint hirtelen ingadozásának következtében.A gyümölcsöket ezért mindig egészítsük ki egy kis keksszel, magvakkal, mogyoróvajjal vagysajttal annak érdekében, hogy ne éhezzünk meg fél óra elteltével.Szintén jó ötlet az, ha előre megmosott, szeletelt zöldségeket viszünk magunkkal.Ahogy korábban említettem, sokan azért keresnek nasikat, mert a stressz miatt aztérzik, hogy folyamatosan rágcsálnának valamit. Egy kis répa, zellerszár, karalábéroppanós textúrája miatt a stressz csökkentésében is segítséget nyújthat.
Tegyünk a szekrénybe, fiókba olajos magvakat is. Magas zsírtartalmuk mellettfehérjetartalmuk is jelentős, ami segít a hosszabbtávú teltségérzet fenntartásában.
Tipp: A mennyiségre figyeljünk oda, mert a magas zsírtartalmuk miatt könnyen felfeléindulhat a mérleg nyelve, egyszerre egy zárt maréknyi olajos mag elfogyasztása javasoltakkor, ha az alakunk megtartása a cél.Ha időnk engedi, készítsünk otthon olyan édességeket, amiket az irodába is magunkkal vihetünk, ehhez hoztam nektek néhány receptet is.
Túrós gesztenyegolyó (több adag)
250 g natúr gesztenyemassza
250 g zsírszegény túró
3 evőkanál magas gyümölcstartalmú baracklekvár
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
A gesztenyét összekeverjük a túróval és a baracklekvárral, szükség szerint eritrittelédesíthetjük, majd kakaóporba forgatjuk.A héten felhasználásra nem kerülő golyók adagonként lefagyaszthatók, így azokon a napokon,amikor nincs időnk a kisétkezéssel foglalkozni, csak vegyük elő a fagyasztóból.
Átlagos energiatartalom 1 adagban (100 g): Energiatartalom:130 kcal Zsír:2 g Szénhidrát:19g Fehérje:7 g
Aszalt paradicsomos parmezános keksz (kb. 7 adag)
100 g felkockázott margarin
50 g parmezán sajt
150 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 db tojás
5 dkg szárított paradicsom
2 ek bazsalikom (felaprítva)
só, bors ízlés szerint
1 kávéskanálsütőpor
2 ek víz
A parmezánt lereszeljük, az aszalt paradicsomot és a bazsalikom leveleit felaprítjuk.Robotgépben a hozzávalókat összedolgozzuk, majd fél órára hűtőbe tesszük pihenni.A tésztát diónyi darabokra osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ujjunkkalszétnyomkodjuk 0,4 cm vékony korongokká.170 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 15 perc alatt megsütjük. A fennmaradókekszek adagonként lefagyaszthatók.
Átlagos energiatartalom 1 adagban (50 g): Energiatartalom:217 kcal Zsír:14 g Szénhidrát:16g Fehérje:5 g
Kakaós-túrós pohárkrém
80 g zsírszegény tehéntúró
60 g natúr joghurt
1 tk kakaópor
100 g alma
1 db müzliszelet
A túrót elkeverjük a joghurttal és kakaóval, ízlés szerint édesíthetjük édesítőszerrel. Tetejétkockázott gyümölccsel díszítjük.
Átlagos energiatartalom 1 adagban: Energiatartalom:237 kcal Zsír:7 g Szénhidrát:27 g Fehérje:17 g
Sajtos zabkeksz
1 evőkanál zabpehelyliszt
1 ek zabkorpa
kis csipet szódabikarbóna
2,5 dkg sajt
0,5 teáskanál zöldfűszer
1 ek kefir
só ízlés szerint
100 g sárgarépával vagy karalábéval egészítjük ki.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, mehet bele bármilyen zöldfűszer.Hozzáadjuk a kefirt, hogy egy tömör, de formázható keveréket kapjunk.Sütőpapírra vagy szilikonra nedves kézzel tallérokat lapítunk, 180 fokon 10 percig sütjük.
Átlagos energiatartalom 1 adagban (70 g): Energiatartalom:287 kcal Zsír:10 g Szénhidrát:34g Fehérje:14 g
Ha szeretnél dietetikusunkkal konzultálni, kattints az alábbi gombra és látogass el a DokiApp felületére:




Comments