top of page

Újévi fogadalmak, avagy hogyan lesz tényleg boldog az új évünk?

Két évvel ezelőtti évkezdő cikkemben arról írtam, hogy hogyan tudunk testileg, lelkileg és szellemileg jóra, illetve jobbra törekedni az új év során.

Mostani írásomban azt járom körbe, hogy mi az újévi fogadalmak eredete, mik a jellemző fogadalmak, továbbá mi hátráltatja, illetve támogatja szokásaink megtartását, megváltoztatását és új szokások bevezetését.


Az újévi fogadalmak története a több mint 4000 évvel ezelőtt virágzó ősi babiloni birodalomig vezethető vissza. A feljegyzések szerint itt tartottak először ünnepséget az újév tiszteletére, igaz, náluk március közepén kezdődött az év, vetés idején. A 12 napos ünnepségen többek között ígéreteket tettek isteneiknek. Ezek tekinthetők az újévi fogadalmak előfutárjának.


Az európai történetírás Julius Caesarhoz köti a januári ígéreteket, ugyanis ő volt az, aki Kr.e. 46-ban január elsejét tette meg az új év első napjának. A január Janusról, a kétarcú istenről kapta a nevét, akinek Caesar elsőként tett fogadalmat az év kezdetén. Különleges jelentősége volt a rómaiak számára. Abban hittek, hogy Janus egyszerre néz vissza az előző évbe és a jövőbe. A rómaiak áldozatot mutattak be az istenségnek, és különböző ígéreteket tettek.


Melyek 2023 legnépszerűbb fogadalmai?

A szilveszteri fogadalmak általában közvetlenül pezsgőbontás után hangzanak el. Lássuk, milyen elhatározások születtek idén!


Az amerikaiak 37%-a mondta azt, hogy tesz fogadalmat 2023-ra, de ami ennél meglepőbb, hogy a fogadalmat tevők 87%-a bevallása szerint tartani is fogja magát ahhoz, amit kitűz célként. Ez annak a fényében érdekes, hogy az elmúlt években is hasonló fogadalmak végeztek a lista elején.


A fogadalmat tevők több mint fele tervezi, hogy többet mozog 2023-ban. Közel ennyien vannak azok is, akik egészségesebb étkezést céloztak meg. Továbbra is népszerű a plusz kilókkal kapcsolatos fogadalom is. Az első három hely hasonlóan alakult 2022-ben, de idén többen akarnak spórolni és takarékoskodni, ami minden bizonnyal a drágulás és a nehezedő gazdasági helyzet miatt van.



A legnépszerűbb újévi fogadalmak listája 2023-ra. Forrás: statista.com


A klasszikus nagy életmódváltó programhoz, az ünnepek utáni fogyókúrához válasszunk olyan étrendet és mozgást, ami a saját életkorunknak, életvezetésünknek, munkánknak, szükségleteinknek, vágyainknak és nem utolsó sorban a pénztárcánknak is megfelelő. A tudatos választás segíthet abban, hogy görcsösség és lelkiismeretfurdalás helyett könnyedén, fokozatosan és jó hangulatban tudjunk belevágni, végig vinni és egészséges életmóddá alakítani a kiválasztott új szokásokat.

A másik fontos újévi fogadalmunk a tudatos vásárlás lehet. Ez nemcsak azt jelenti, hogy élelmiszer-tanúsítvánnyal ellátott termékeket vásároljunk, hanem azt is, hogy helyi és szezonális termékek kerülnek a kosarunkba, és figyelünk arra, hogy csak annyit vegyünk meg, amit ténylegesen el is fogyasztunk.


Ahelyett, hogy új dolgokra költenénk, próbáljunk meg használtat vásárolni vagy elcserélni megunt tárgyainkat. Legtöbbünknek vannak olyan eszközei vagy tárgyai otthon, amiket nem használ. A közösségi média felületeken vagy a garázsvásárokon rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy valami hasznosra cseréljük ezeket.


Az idei év fókuszába állítsuk az öngondoskodást!

Rendszeresen kérdezzük meg magunktól, hogy valójában mit szeretnénk és mire lenne szükségünk. Tudatosan figyeljünk a szükségleteinkre és az igényeinkre mind a magánéletünkben, mind a munkánkban. Ez lehet az első lépés a mindennapi stressz csökkentésében.


Figyeljünk a szervezetünk jelzéseire. Ha úgy érezzük, hogy szünetre, pihenésre és töltődésre van szükségünk, adjunk meg magunknak. Fontos, hogy fel tudjuk ismerni és el tudjuk fogadni mind saját, mind mások határait. A mindennapok feladatai között figyeljünk arra, hogy tudjunk rendszeresen minőségi időt beiktatni a szeretteinkkel.


Bármilyen elhatározásunk is van az idei év elején, fontos, hogy ne görcsösen és kényszerből tegyük, hanem törekedjünk arra, hogy szabadon és tudatosan az örömökre fókuszálva kezdjünk bele. Ha nem minden úgy sikerül, ahogyan elterveztük, legyünk együttérzőek és megértőek önmagunkkal szemben. Ahhoz, hogy jó szokásokat alakítsunk ki, időre van szükség. Össze lehet hasonlítani a „járni tanulással” - egy gyermeknek több hónapra van szüksége ahhoz, hogy stabilan megtanuljon járni és ez idő alatt számtalanszor elesik.


Tudományosan nézve: az önmagunkkal való együttérzés az a képesség, amikor ugyanolyan kedvességgel, törődéssel és támogatással tudunk bánni magunkkal, mint egy bajba jutott, általunk szeretett emberrel vagy közeli baráttal. A jó hír az, hogy egy kicsit tudatosabb feladattal bárkiben kialakulhat az önmagával való együttérzés. Kezdésként engedje magának, hogy ugyanolyan gondossággal bánjon magával, mint szeretteivel vagy barátaival. Egy egyszerű megerősítés, hogy méltó a támogatásra és az együttérzésre, fontos lépés a negatív önbeszéd szokásának megszakításában. Csak azért, mert desszertet evett, még nem jelenti azt, hogy vesztes, vagy kudarcra van ítélve.

Ha be tudja ismerni a hibáit, valamint azon gondolkodik, hogy hogyan tehetne jobbat ahelyett, hogy kritizálja önmagát, akkor jó úton halad.


Az önmagunkkal szembeni együttérző hozzáállás sokkal produktívabb és fenntarthatóbb stratégia a céljai elérésében.

Arról, hogy mennyire vagyunk sikeresek fogadalmaink teljesítésében, több adat is elérhető. Ezekből látszik, hogy a felnőtt lakosság közel fele tesz valamilyen dátumhoz köthető fogadalmat az élete során, de a fogadalmat tevők csupán 10–20%-a képes meg is valósítani vállalását. Januárban még viszonylag motiváltak vagyunk, de februárban jócskán visszaesik az ígéretek sikerességi rátája.

Ahhoz, hogy ezen a statisztikán javítani tudjunk, érdemes konkrétan leírni és egy látható helyre kitenni az elhatározásaink listáját. A céljaink legyenek konkrétak, reálisak és időben mérhetőek.


Amennyiben a fogadalmak, az elhatározások vagy az új szokások kialakításában, tudatosításában vagy azok megvalósításában segítségre lenne szüksége, kérjen segítséget a DokiApp pszichológusaitól!


A fenti szempontok átgondolásával kívánjunk magunknak boldogabb, azaz tudatosabb, szabadabb, önegyüttérzőbb és örömtelibb mindennapokat ebben a kihívásokkal teli új esztendőben!


Recent Posts

See All
bottom of page